Ha Baján jársz… – Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ

Ady Endre Városi Könyvtár

Zsinagógából könyvtár és művelődési központ

Mi bajaiak nem mindennapi könyvtárral büszkélkedhetünk. Az épület 1845-ben került átadásra, és zsinagógaként 100 évig szolgálta a környékbeli zsidó közösséget. A II. világháború azonban megtizedelte a városban élő izraeliták számát, az épület pedig célját vesztette. 1985-ben nyílt meg újra a lakosság előtt, és a mai napig működik, mint Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, megőrizve a múlt emlékeit…

Te mikor jártál utoljára könyvtárban? Nekünk a kedvenc helyeink közé tartozik. Jó érzéssel tölt el bóklászni a sorok között, beleszeretni egy-egy könyvbe már a borítója alapján, új, izgalmasnak tűnő olvasmányokat találni, leülni és belelapozni. Lelassítani, megnyugodni, hagyni hogy elszálljanak a gondok. A könyvtárunknak van egy ilyen különleges tulajdonsága, hogy mikor belépünk, mintha megállna az idő.

Ady Endre Városi Könyvtár
Ady Endre Városi Könyvtár
Ady Endre Városi Könyvtár

Egymáshoz közel, de két külön épületben kap helyet a gyermek- és a felnőttkönyvtár. Mindkettő számottevő könyvállománnyal rendelkezik, sokféle témát és érdeklődési kört lefedve. A könyvek mellett magazinok és médiatárolók, pl. CD, DVD, VHS kölcsönzésére egyaránt van lehetőség – ehhez csupán egy olvasójegyre van szükség. A tagság éves díjáról az alábbi linken tájékozódhattok.

Mindemellett a könyvtár rengeteg különböző programnak, kiállításnak, előadásnak ad otthont. Lássunk egy kis betekintőt, milyen rendezvények várhatóak a közeljövőben.

2018. február 17. 14:30 – 17 óra
Családi délután
Farsangutó kézműves foglalkozás: papírvirágok készítése, só-gyurmázás, színezés, gipsz festés, álarc készítés, origami. 17 órától a Felhőtánc Duó (Szarvas Panni és Északi Szabolcs) interaktív koncertje.

2018. február 19. 18 óra
A színpad három nagyasszonya
Déryné Széppataki Róza, Jókainé Laborfalvi Róza és Jászai Mari élettörténetéről Tircsné dr. Propper Valéria tart előadást.

2018. február 26. 18 óra
Fényképezőgéppel a világ körül:
Két keréken a Duna mentén Németországban
Dr. Szarka Ildikó képes úti beszámolója

2018. február 13 – március 9.
Négyszögletű Kerek Kiállítás – Lázár Ervin vándortárlat
A tárlat játékos formában, mesélő tablók, személyes tárgyak, színes gondolatbuborékok során keresztül vezeti el a gyermekeket és felnőtteket a Lázár Birodalomba.

Egy kis ÉRDEKESSÉG így a végére: ez az a könyvtár is, ahol Ady Endre tulajdona, egy 1817-es, francia nyelvű Biblia lapul, amelyet Csinszka ajándékozott Scheer Bernátnak, a bajai izraelita elemi iskola tanítójának.

Képek forrása: Valuska Gábor

Page translation/Oldal fordítása