A hulladék idővel a tányérunkra kerülhet

környezetszennyezés, környezetvédelem, vízszennyezés, műanyag, csomagolóanyag blog, millerpack

A vízszennyezés egyre nagyobb méreteket ölt.

Korábban már írtunk egy cikket az Ocean Cleanup névre hallgató óceántisztító rendszerről. A tesztelés a mai napig tart, ám nem látni előre, mikorra sikerül jelentősen kitisztítania óceánainkat. A felderítő repülőgépük hatalmas mennyiségben összetorlódott szemetet fedezett fel a Hawaii és Kalifornia között húzódó szemétsziget csücskében. “Fél másodpercenként újabb és újabb hulladék került a szemünk elé. Furcsa érzés ennyi szemetet látni ott, ahol az ősi, érintetlen óceánnak kellene lennie” – nyilatkozta az Ocean Cleanup alapítvány elnöke.

A világ minden tájáról kerül szemét az óceánokba, és csak az Egyesült Államokban 51 billió műanyag palackot használnak el évente. Ötből csupán egyet hasznosítanak újra, a többi a vizeinkben végzi, ahol apró darabokra hullik és a tenger fenekére süllyed. A halak könnyen összetéveszthetik őket a planktonokkal. Ilyen például a gyöngyöshal is, ami pedig a tonhal és az aranymakrahal fő tápláléka – amiket mi magunk is szívesen fogyasztunk. Tehát a szemetünk, mely az óceánokba kerül, végül visszakerül hozzánk, a tányérunkra, majd a szervezetünkbe.

Egyelőre nem tudni, hogy a szennyezés milyen egészségügyi hatással van a vízi élőlényekre vagy okoz-e károsodást idővel az emberben.

Szerinted mi lenne a megoldás a környezetszennyezésre? Hogy lehetne visszaszorítani?

Forrás: Érdekes Világ, Cargo Collective, Care2

Page translation/Oldal fordítása