Így védd a környezetedet…

gyerekekkel

A természet szeretetére, a környezettudatosságra már gyermekkorban érdemes elkezdeni tanítani a kicsiket, ha azt szeretnénk, hogy környezettudatos szemléletű felnőttek váljanak belőlük. Földünk és a fenntarthatóság szempontjából napjainkban elhanyagolhatatlan a környezet védelmére történő nevelés.

Hogyan szerettessük meg a gyermekkel ezt a szemléletet?
Ötletek, tippek, nem csak szülőknek…

1) Manapság többféle ismeretterjesztő könyv is kiadásra került, amelyek a környezetvédelem témájával foglalkoznak. Ilyen témakör például a vízzel való takarékosság, a növény- és állatvilág bemutatása, vagy a hulladék újrahasznosítás. Ezek a kiadások a kicsik számára is élvezhető, érthető formában adják át a tudást, amit a jövőben és a jelenben egyaránt hasznosíthatnak.

2) Ügyelj arra, hogy jó példát mutass otthon! Ha nem tartózkodtok tovább egy helyiségben, oltsátok le a villanyt. Amíg fogat mostok, zárjátok el a csapot. A szemetet gyűjtsétek szelektíven.

3) Add meg a lehetőséget, hogy megismerkedhessen a természettel! Amellett, hogy a gyerekeknek fontos az, hogy friss levegőn legyenek, a környezetet is testközelből megismerhetik így. Vigyetek magatokkal a kirándulásra növényhatározót vagy madárhatározót. Az utóbbit – a Kétéltű- és hüllőhatározóval együtt – már telefonos alkalmazásként is elérhetitek a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek köszönhetően.

4) Az iskolai papírgyűjtés játszva hívja fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtésre és az újrahasznosításra.

5) Ha szerettek együtt barkácsolni, alkotni valamit, használjatok fel minél több mindent, ami egyébként hulladékként végezné. A műanyag kupakok, palackok, színes papírfecnik, régi magazinok mind-mind arra várnak, hogy valaki egy kis fantáziával új értelmet adjon nekik. Az pedig nem kérdés, hogy a gyermekeknek fantáziából rengeteg jutott… 🙂

Könyvajánló

gyerekekkel
gyerekekkel
gyerekekkel
gyerekekkel
gyerekekkel
Page translation/Oldal fordítása