“Nemesebb” felületet a nyomatképnek!

Mai témánk a “felületnemesítés”, avagy hogyan tehetjük látványosabbá, védettebbé, megragadóbbá nyomatképünket akár csomagolóanyagról, akár marketing kommunikációs nyomtatványról beszélünk.

Alapvetően 3 fő funkció mentén mutatunk be néhány variációt a teljesség igénye nélkül.

1. FUNKCIÓ: VÉDELEM
Nyomtatás után a nyomtatott felületet a nyomtatás technológiájától, a felhasznált alapanyagtól függően különböző lakkokkal, különböző vastagságban lehet bevonni. Ezek a lakk rétegek segíthetnek a gyorsabb nyomatszáradásban, kevésbé érzékenyek a felületek a kisebb fizikai ráhatásokra. Segítik az időállóságot, hosszabb ideig tartja a nyomat eredeti színét ha lakkréteg kerül rá közvetlen nyomtatás után.

A vékony lakkréteg mellett vagy azzal párhuzamosan a nyomat fóliázása, fényes, matt vagy bármely egyedi csillogású, hajszálnál is vékonyabb fólia ráragasztása a nyomtatott felületre egyedi és extra védelmet biztosít nyomatodnak. Ehhez az élményhez máris szorosan kapcsolódik a következő funkció, mely a vizualitás terén nyújt extra élményt a végfelhasználók számára.

TIPP: szeretnéd tudni, hogy fóliázva van-e az általad kedvelt csomagolóanyag felülete? Próbáld meg elszakítani, a fólia réteg azonnal láthatóvá válik az anyag rétegei között.

Anyagában fekete papír + UV formalakk

 

2.FUNKCIÓ: VIZUÁLIS ÉLMÉNY
A fóliák szemmel látható simított, extrán matt vagy fényes felülete tökéletes alappal szolgálhat 1-1 alak kiemelésére a nyomaton belül, például UV lakkal. Az UV lakkozás meghosszabbítja a gyártást, drágítja a nyomdai terméket, de a végeredmény nyújtotta hatás biztosan nem marad el…
Elérhetőek már olyan digitális technológiák, melyek magas fényű lakk több rétegben történő felhordásával szinte ugyanazt az élményt nyújtják, mint az UV lakk, így kisebb mennyiségek gyártása esetén gazdaságos kivitelezést lehet megvalósítani.

A vizualitáshoz szorosan kapcsolódik a forma fóliázás, arany, ezüst vagy más extra fóliával történő bevonása bizonyos nyomat részeknek, illetve a domborítás. Ezek az eszközök a vizualitás terén is nagy jelentőséggel bírnak, de itt már konkrétan tapinthatóvá is válik a felületen a végeredmény.

TIPP: akkor igazán feltűnő az UV lakk, ha egy homogén nyomat felületet, például egy teljes fekete felületet matt fóliával vonunk be, és ezek után egy előre meghatározott részen UV forma lakkozzuk.

Fehér papír + nyomat + matt fólia + UV formalakk

 

3. FUNKCIÓ: TAPINTHATÓSÁG
A különbség már a felületnemesítés nélküli és fóliázott felületek között is könnyen tapintható. Több rétegű formalakkozás esetén szinte kidomborodik a lakkozott felület a nyomat síkjából.

Ennél valamivel meghatározóbb élmény társulhat a forma fóliázott elemekhez, a domborított elemekhez, nem beszélve az egyszerre forma fóliázott és domborított felületekről. Minőségileg magasan pozicionált márkákhoz és termékekhez tökéletes megoldások lehetnek ezek a kiemelési, felületnemesítési formák.

TIPP: Mivel a forma fóliázáshoz vagy a domborításhoz külön egyedi szerszámot szükséges készíteni, érdemes abban gondolkodnotok, hogy az adott formát több terméketekhez fel lehessen használni a jövőben. Ehhez már tervezésnél jó ötlet kikérni a nyomda véleményét, sokat tudtok így megtakarítani a fixen felmerülő költségeken.

Domborítás
Arany fóliázott és domborított logó

A fentiekben bemutatott felületnemesítési eljárásokat nálunk is elérhetitek, a terméktől, példányszámtól, alapanyagtól, grafikától, mérettől függően különböző mélységben. Kérdés esetén állunk rendelkezésetekre: KAPCSOLAT

A felhasznált képek csak illusztrációként jelennek meg bejegyzésünkben. Képek forrása: google.com

Page translation/Oldal fordítása