Így védd a környezetedet, ha túrázni mész

túrázni, túra, környezetvédelem, kirándulás

A kirándulás alapvető szabályai

A monoton hétköznapokból való kiszakadásra remek lehetőség a kirándulás, túrázás. A természetben, az erdő neszeit hallgatva elengedhetjük kicsit a mindennapi problémákat, de ügyeljünk arra, hogy mi se zavarjuk fel az erdei élővilágot, tartsuk be a kirándulás íratlan, alapvető szabályait.

1.) Ha túrázni indulunk, a kijelölt útvonalakat kövessük! Ez fokozottan vonatkozik azokra, akik biciklivel vagy lóháton vágnak neki az útnak – ha nem az ösvényen haladnak, azzal erodálják, károsítják a természeti környezetet.

2.) Csak a kiépített tűzrakóhelyeket használjuk! A kirándulás előtt nézzünk utána, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom, ugyanis ebben az esetben a kijelölt helyeket sem vehetjük igénybe.

3.) Szemetelni amellett, hogy nem illik, törvénybeütköző is. Amennyiben rajtakapnak, a természet károsításának nagyságától függően, különböző értékű természetvédelmi bírságot szabhatnak ki.

4.) Az erdőben tilos autóval parkolni. Ilyen esetben mindenképp bírság jár.

5.) Az erdő növényei és állatai a természetes élőhelyükön kívül akár el is pusztulhatnak, így bármilyen szépek vagy aranyosak, hagyjuk ott őket. A védett és fokozottan védett növények eszmei értéke akár 100.000 forint is lehet, leszakításukért pedig bírság jár.

A túrázni indulók szerencsére általában betartják ezeket a szabályokat, a gond inkább azokkal van, akik szemétlerakónak használják az erdőt. Ha a kirándulás alkalmával szemetet találsz, tégy egy szívességet a környezetnek, és vedd fel!

Page translation/Oldal fordítása