Ha Baján jársz… – Programajánló 2019-re

programajánló, baja, bajai programok

Az előző évek hagyományát folytatva, idén is összegyűjtjük nektek egy bejegyzésbe, milyen nagyobb programokat érdemes feljegyeznetek magatoknak, akár bajaiak vagytok, akár máshonnan terveztek ide látogatni. Ha éppen nincs nagyobb rendezvény a városban, akkor is össze lehet szedni néhány napra elegendő programot – erre is adunk nektek tippeket -, mégis úgy gondoljuk, akkor a legérdemesebb ide utazni, mikor emberektől nyüzsög és zenétől hangos Baja. 

2019. február 23.
XII. BÁCSKAI HURKA- ÉS KOLBÁSZFESZTIVÁL
Azon kívül hogy ezúttal is megválasztásra kerül Bácska Arany Pálinkája, Baja Város Fesztiválkolbásza és a legszebben megterített asztal, a jókedvet Ihos József humorista, azaz “Kató néni” biztosítja, a zenéért pedig Nótár Mary, majd a Zabavna Industrija együttes felel.

2019. április 12-13.
IV. KERTÉSZETI VÁSÁR ÉS CSALÁDI NAPOK
Remek programsorozat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A tavaszi vásárt több izgalmas program egészíti ki: kertészeti kiállítást látogathatunk, érdekes előadásokat hallgathatunk meg, táncbemutatókat nézhetünk és természetesen a koncertek sem maradhatnak el, egyik nap a Bikini, másnap pedig a Collection lép színpadra. 

2019. május 18.
JÁNOSKA-ERESZTÉS
Baja a rendkívül szerencsés elhelyezkedése miatt még a mai napig is jelentős kikötőváros, a múltban pedig a Duna és a Sugovica közelsége végett sokan a halászatból éltek. De mi is pontosan a Jánoska-eresztés? Nepomuki Szent János a folyók, hidak, vízimolnárok és halászok védőszentje – szobrát a Szent János kápolnában őrzik, ahonnan évente egyszer kiemelik és kivilágított hajók, csónakok kíséretében elindulnak vele a Szentháromság tér felé, az emberek pedig népzenével kísérve követik a vízen és a parton egyaránt.

2019. június 8.
XII. BAJAI UTCAZENÉSZ FESZTIVÁL
Minden évben van egy nap, amikor különféle hangszerektől és énektől hangos a Szentháromság tér, az Eötvös utca és a Tóth Kálmán tér környéke, ugyanis több tehetséges zenész, együttes méri össze tudását, hogy a nap végén kiderüljön, a közönségszavazás alapján ki az a három helyezett, akik díjazásban részesülnek. Idén közülük kerül majd ki az a három: Szabó Doki, Boquilla Negra Klarinet Zenekar, Niccolo Piccolo, Orpheus Plus, Ossó Balázs, Pamaty és Zenekara, Zsebtükör.

2019. július 11-14.
XXIV. BAJAI HALFŐZŐ FESZTIVÁL
Lassan eléri a negyed évszázados kort városunk legrégebbi rendezvénye, ami mára már az egész országban híres. Ahogy már megszokhattuk, idén is július második hétvégéjén kerül megrendezésre a négynapos fesztivál. Ezúttal olyan fellépők közül válogathatunk, mint az Ivan and the Parazol, Quimby, 30Y, Csík Zenekar, Budapest Bár, Majka, és még sorolhatnánk. Az idei felhozatal igen erős lett.

2019. július 26-27-28.
BEERBQ – BAJAI KÉZMŰVES SÖR ÉS STREETFOOD FESZTIVÁL
Továbbra is az év egyik legjobban várt rendezvénye részünkről a Beerbq, és ezzel biztosan nem vagyunk egyedül, hiszen ki ne szeretne jókat enni, valamilyen különleges kézműves sörrel leöblíteni, úgy hogy közben egymást váltják a különböző műfajokból összeválogatott zenekarok.

Egyelőre ezekről az eseményekről tudunk bővebb információt, megrendezésre kerül idén is a Szezonnyitó Strandfesztivál, a Bajai Szabadtéri Színház és a Bajai Újbor Fesztivál is a Bácska Kincsei Természeti Napokkal összekötve, valamint egy újdonság, a Vinalia Bajai Nemzetközi Borfesztivál – ezeknek azonban még csak az időpontja ismert, így amint megtudunk róluk valamit, természetesen frissíteni fogjuk a bejegyzést.

Addig is egy kis ízelítő a tavalyi programokból képekben:

Milyen rendszeres programok közül válogathatunk Baján?

KIÁLLÍTÁSOK – Városunkban rendszeresek a kiállításmegnyitók, szinte mindig több időszakos tárlat fut egyszerre, több kiállítóhelyen. Érdemes ellátogatni a Bácskai Kultúrpalotába, a Borbás Mihály Bemutatóterembe vagy a Türr István Múzeumba.
Csak hogy egyet kiemeljünk a sok közül, “Sámánizmus és természethit régen és ma” címmel fut egy igazán érdekes kiállítás a Nagy István Képtárban, amit 2019. július 31-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

KONCERTEK – Az Armstrong Jazz & Rock Club a majdnem 20 éves fennállása óta rengeteg híres előadót, zenekart csábított már Bajára, és szerencsére ez továbbra is így van. A féléves programtervben olyan nevek szerepelnek, mint Copy Con, Mystery Gang vagy a Zorall.

KIRÁNDULÁS – Aki idelátogat és szereti a természetet, annak szinte kötelező program egy rövidebb vagy hosszabb túra a Gemencben. Az úticél lehetne például a pörbölyi Titán, ami Magyarország legnagyobb kerületű fája. A Gemenc Zrt. rendszeresen szervez kirándulásokat gyalog, erdei vasúttal, de akár sétahajóval is – érdemes figyelemmel kísérni az Eseménynaptárukat.

Fotó: Garami Artúr

Korábbi bejegyzéseink a témakörben

Ilyen lesz a szeptember Baján

Mikor arról beszélünk, hogy milyen csodálatos helyen élünk, nem csak a természeti adottságok jutnak eszünkbe, [...]

Múzeumok Éjszakája 2023 – “TRendben vagyunk”

A minden évben megrendezésre kerülő, országos programsorozat idei mottója, a “TRendben vagyunk” arra ösztönzi a [...]

Bajai Halfőző Fesztivál – 2023. július 6-8.

Baja nevének említésére az első dolog, ami az embernek eszébe jut, a halászlé, a második [...]

2023-ban is vár Baja!

Az idei évben (se) hagyjátok ki az útitervetekből Baját! 3 nagyszerű programmal is alá tudjuk [...]

Ha július vége, akkor Baján BeerBQ Fesztivál

Újra elérkezett az idő, jövő hétvégén ismét nyüzsögni fog a bajai Tóth Kálmán tér és [...]

BAKANCSLISTA, avagy útmutató Bajához

A Bakancslista című filmet valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Átvéve az ötletet, összeírtuk nektek, miket [...]

Múzeumok Éjszakája 2022

Minden évben izgatottan várjuk, hogy a bajai kiállítóhelyek milyen programokkal, előadásokkal készülnek a nyár elején [...]

Bajai programok | 2022 – lassan itt a nyár

A bajaiak és a környékbeliek nagy örömére két év kényszerkihagyás után idén ismét megrendezésre kerül [...]

Page translation/Oldal fordítása