Az új Harry Potter könyv – más szemszögből

millerpack csomagolóanyag blog, harry potter és az elátkozott gyermek, j.k. rowling, könyvelemzés

Az új könyv nyomdai szemmel

Harry Potter és a varázslóvilág rengeteg gyermeknek és felnőttnek lopta be magát a szívébe. Így nagy volt a szomorúság, mikor 2008-ban megjelent az utolsó kötet, a Harry Potter és a Halál ereklyéi. Tavaly azonban J.K. Rowling – John Tiffany és Jack Thorne közreműködésével – írt egy új történetet. Később színpadra vitték, majd 2016 őszén, 8 év kihagyás után megjelent egy újabb Harry Potter könyv, az Elátkozott gyermek.

Az új könyv kissé megosztotta a közönséget, hiszen szokatlan a műfaja. Eddig minden könyv regényként íródott, ez pedig dráma. A történet értékéből azonban ez nem vesz el. A Harry Potter és az Elátkozott gyermek komolyabb témákat érint, mint az előző kötetek. 19 évvel később járunk, Harry Potter egy, a munkájába belefáradt apa, akinek egyre inkább megromlik a kapcsolata a fiával. Arról is szól ez a könyv, hogy milyen nehéz a kamaszkor és ilyenkor szülőnek lenni, illetve mennyire bonyolultak az emberi kapcsolatok.

De vizsgáljuk meg a könyvet más szempontból is.
– Az új kötet egy cérnafűzött, keménytáblás kiadás, ami kapott egy plusz védőborítót.
– A külső borító sárga, narancs és fekete színekben pompázik, matt fólia került rá, a tetején pedig arany prégeléssel emelték ki, hogy szövegkönyvet tartunk a kezünkben.
– Mérésünk szerint 100 g/m² körüli papírra lett nyomtatva a történet.

Az első és az utolsó oldalon pedig egy szárnyas grafika fogadja az olvasót – meg kell hagynunk, szép és igényes könyvet alkotott a debreceni Alföldi Nyomda.

Bár a papír alapú könyvek sorsa sokak szerint meg van pecsételve, mi reménykedünk, hogy még sok-sok évig választhatunk nyomtatott könyvet a digitális társa helyett. Ha teheted, te is válaszd inkább a nyomtatott könyvet, ne hagyjuk kiveszni ezt a hagyományt!

Page translation/Oldal fordítása