Így zajlik az élet a Gemencben

Gemenc

Egy magyar természetfilm: Gemenc - Az árterek világa

Az utóbbi időben egyre több, és több lenyűgöző dokumentumfilm jelenik meg hazánkról. Nem meglepő, hiszen Magyarország bővelkedik a gyönyörű tájakban. Olma Frigyes idén bemutatott filmje, a Gemenc – Az árterek világa azonban nekünk, bajaiknak és Baja környékieknek különösen kedves…

Talán sokan nem is tudnak róla, hogy a 180 négyzetkilométert felölelő Gemenc nem csupán hazánk, hanem Európa legnagyobb természetes ártéri területe. Emellett a “legromantikusabb erdő” névvel is illetik – nem hiába szeretett bele a rendező természetfotózásai alkalmával. Olma Frigyes a nagyközönséggel is meg szerette volna osztani ezt a csodát, így készült el társai – Barkuti Balázs és Utassy György – segítségével a film.

A forgatás több, mint 5 éven keresztül tartott. Összesen körülbelül 200-250 napot töltöttek az erdőben. Sokszor lessátrakban, így több igazán különleges mozzanatot is sikerült megörökíteniük. A film elkészítéséhez a modern technológiát segítségül hívták, a drónok használatával lenyűgöző légi felvételek születtek. Bár Az árterek világa megtekintése után nem gondolnánk, de a készítők mind-mind amatőr filmesek. A forgatás mellett főállásban dolgoztak, és szabadidejükben folyamatosan tanulták ki a szakmát.

A “főszereplő” egy fekete gólyapár, egy szarvascsorda és egy vaddisznókonda, de az erdő többi lakója is felbukkan: sasok, gémek, jégmadarak, hódok és még egy aranysakállal is találkozhatunk. Ez a nagy műgonddal elkészített természetfilm az ő életükbe enged betekintést, melyet folyamatosan meghatároz a Duna – egyszerre véd és fenyeget, épít és pusztít.

Egy rövid betekintő a filmbe:

Egy-egy csodaszép látványvilágú természetfilm megtekintése után vegyes érzelmek kerítenek bennünket hatalmukba. Nagyrészt büszkeséggel teli csodálat, hogy mennyi kincset rejt a Föld – azonban ott lappang bennünk az aggodalom is, hogy vajon a környezetünk folyamatos rombolása mellett meddig maradnak meg ezek az érintetlen területek… Miután megnéztétek a filmet, látogassatok el a Gemencbe. Vagy bármilyen erdőbe. Úgyis a természetbe vágytok majd utána. 🙂

“A legalkalmasabb időpont egy fa ültetésére húsz évvel ezelőtt volt. A második legalkalmasabb időpont most van.”

Page translation/Oldal fordítása