Kirándulás Baján és környékén

Kirándulás Baján és környékén

Negyedik éve, hogy elindítottuk “Ha Baján jársz” rovatunkat a blogon belül, ám így 36 bejegyzés után sem fogytunk ki az ötletekből, városkánk mindig tartogat valamit, amiről még írni lehet, amiért érdemes ide ellátogatni.

Bár az idei évben már néhány rendezvény megrendezésre kerül, az élet azért még nem tér vissza igazán a normális kerékvágásba, nincs annyi programlehetőség, illetve nem mindenki számára elérhetőek… Így erre való tekintettel ebben a bejegyzésünkben egy kis kirándulásra invitálunk benneteket, hiszen Baja és környéke különösen gazdag természeti adottságokban.

Petőfi-sziget és Nagy-Pandúr-sziget

A Petőfi-sziget a belváros szívében terül el, a főtér melletti hídon sétálhattok át rá. A sportolás szerelmeseinek sok lehetőséget biztosít, hiszen helyet kapott ott teniszpálya, futópálya, focipálya, kosárlabdapálya, szabadtéri edzőpark és uszoda. Ha esetleg a vízen szeretnétek felfedezni a környéket, foglalhattok időpontot élménycsónakázásra, valamint az Ifjúsági Szállón tudtok kajakot és kenut bérelni. A Petőfi-sziget végében egy újabb hidat találtok, ami a Nagy-Pandúr-szigetre vezet, ahol érdemes ellátogatni az Ökoparkba.

Sugovica

Hamarosan elér bennünket a kánikula, ilyenkor pedig jól tud esni a hűsítő víz. Ráadásul nem is kell messzire menni érte, hiszen az előbb említett Petőfi-szigetről, vagy a Sugó-partról már bele is csobbanhatunk a Duna városunkat átszelő mellékágába. A szabadstrand június 2-tól augusztus 31-ig látogatható, és szép, felújított állapotban várja a fürdőzni vágyókat, napozóterasszal, új öltözőkkel.

Gemenc

Olyan szerencsések vagyunk, hogy itt található Európa egyik utolsó és legnagyobb természetes ártéri területe, a Gemenc. Az erdőt bevehetitek gyalog, kerékpárral, de akár kajakkal, kenuval is. Több érdekes tanösvény közül is válogathattok:

  • FORGÓ-TAVI TANÖSVÉNY, kb. 1 óra | A Forgó-tó partján, víz fölé nyúló pallósorral. Többféle madárfajt figyelhettek meg itt.
  • KERTTÖRTÉNETI TANÖSVÉNY, KARAPANCSA, kb. 1-1,5 óra | Megismerhetitek a kastélypark történetét, körbejárva a neobarokk díszkertet, a vadászati terítékhelyet, a vadgesztenye allét, a gyümölcsfa fajtabemutatót és az egykori majorsági területet.
  • FEKETE GÓLYA TANÖSVÉNY, kb. 40 perc | Az ártéri keményfás ligeterdőkön és a Sió egyik holtágának partján vezet majd az utatok, a tájékoztató táblákon keresztül pedig a fekete gólyát ismerhetitek meg jobban.
  • MOLNÁRKA TANÖSVÉNY, kb. 1 óra | Ez a tanösvény a legfiatalabbaknak is igazán érdekes lehet, ugyanis interaktív módon tudhatnak meg többet az erdő kincseiről – a madárvilágról, a vaddisznókról, gímszarvasokról, az erdei virágokról és gombákról, valamint még a hajómalmokról is.
  • NYÉKI-HOLT-DUNAI TANÖSVÉNY, kb. 1 óra | Az ösvény egy régi holtág, ártéri rétek, nádasok és kubikgödrök között került kialakításra. A táblákon keresztül tájékozódhattok a folyószabályozásról, az ártéri halászatról, a ligeterdők fáiról, mocsaras táj élővilágáról és a hód-visszatelepítésről.
  • VAJAS-TOROK TANÖSVÉNY, kb. 1 óra | Ezt a tanösvényt legkönnyebben kerékpárral tudjátok megközelíteni a kijelölt védőgáton keresztül. Bővebb információt kaphattok a Vajas csatorna történetéről, a torkolatban is élő eurázsiai hódról és a Gemencet sújtó árvizekről.
  • SÖTÉT-VÖLGYI TANÖSVÉNY, kb. 2 óra | A 2004-ben kialakított tanösvény kb. 4 km hosszan, 9 állomáson, tájékoztató táblák segítségével kalauzolja végig a látogatókat a Sötét-völgy erdőin, jelzett turistautak nyomvonalát követve.

+1 ráadás: a szinte érintetlen, gyönyörű Kádár-sziget Bajától nyugat-délnyugat irányban helyezkedik el. A Beet Creative egy nagyon hangulatos videót készített ott, ezzel zárnánk a bejegyzésünket.

Forrás: Molnár Attila, Gemenc Zrt., Beet Creative, Ökoturisztikai Központ Gemenc, Bajai képek

További bejegyzéseink

Kérdésed van az EPR díjjal kapcsolatban? Segítünk!

2023. júliusában váltotta fel a környezetvédelmi termékdíjat az EPR díj, amely minden olyan egyéni vállalkozót, [...]

Bajai rendezvények | 2024

Az idei év is tele lesz különleges eseményekkel, programokkal és fesztiválokkal, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik [...]

Jelölés a szállítói csomagoláson? Ezt jelenti!

A szállítói kartondobozokon gyakran találkozhatunk különféle jelekkel, szimbólumokkal, melyeknek fontos jelentésük van a csomagolás, tárolás [...]

Készülj velünk csomagolás terén a Valentin napra!

Már csak néhány hét van hátra a szerelmesek ünnepéig, amit nektek, mint márka és/vagy webáruház [...]

Tippek bekuckózáshoz | film-, sorozat- és könyvajánló

Az év első hónapjaiban sokszor a legkényelmesebb otthon maradni, bebújni egy puha, meleg takaró alá, [...]

Az idei évben ezt használd megjelenéseidben: PEACH FUZZ – a 2024-es év színe

A tavalyinál jelentősen visszafogottabb, könnyebben beilleszthető arculati színek kiegészítéseként. Ismerjétek meg az idei év színét. [...]

Vásárolnék nálatok … Nyitva vagytok? – áttörés a személyes megkeresésekben

A tavalyi év igazi áttörést hozott az online leadott megrendelések személyes átvételében a millerpack.hu-n, és [...]

Page translation/Oldal fordítása