Gondoltad volna, hogy a vásárlóknak egyre fontosabb az újrahasznosíthatóság?

millerpack csomagolóanyag blog, kartonpapír, üveg, pet palack, hajlékony falú csomagolás, csomagolóanyag webáruház

Mely alapanyagokat lehet újrahasznosítani?

Manapság az emberek kezdenek jobban odafigyelni a környezetre, törekedni a fenntarthatóságra, és ez a vásárlási szokásokban is megmutatkozik. Egyre többen használunk nejlonszatyrok helyett vászontáskát, illetve szívesebben vásárolunk olyan termékeket, melyek újrafelhasználható csomagolásba kerülnek. Fontos lett az újrahasznosíthatóság.

Ennek tudatában a fogyasztói cikkek gyártói igyekeznek megfelelni az új igényeknek, és sok csomagoláson láthatunk már újrahasznosítható jelzést. Természetesen ahhoz, hogy ez valóban működjön, ránk is szükség van, hogy ezeket a csomagolásokat eljuttassuk a megfelelő konténerekbe, ezáltal újra fel lehessen használni őket.

1. (Karton)papírból készült csomagolás
Az 1990-es évek óta duplájára nőtt az újrahasznosított kartonpapír csomagolások száma. Amerikában az évente újrahasznosított 27 millió tonna csomagolóanyag 71 százalékát teszi ki a karton. Vajon Magyarországon az évi hulladékmennyiség hány százalékából készül újabb csomagolás?

2. Csomagolás üvegből
Az újrahasznosított üvegek 80 százalékából új csomagolás készül, ezért érdemes szelektíven gyűjteni őket.

3. PET palackok
Habár az üveg mindig is népszerű, újrahasznosítható csomagolóanyag lesz, a szakértők úgy hiszik, a PET palackok hamarosan átveszik majd a szerepüket. Ez azért lehetséges, mert kisebb a súlya és emiatt lényegesen kisebb a szénlábnyoma. Ha 1 billió üveget PET palackokkal helyettesítenénk, 90.000 tonna szén-monoxiddal kevesebb keletkezne.

4. Hajlékony falú csomagolás
A hajlékony falú, más néven flexibilis csomagolás a legkevésbé újrahasznosítható, mégis előszeretettel használják. A fogyasztók az egyszerű nyithatóság miatt szeretik, a gyártók pedig a gazdaságos szállíthatósága miatt, ugyanis 70 százalékkal kisebb súlyt nyom, mint a merev csomagolások.

Téged mennyire befolyásol, hogy egy termék csomagolását könnyű-e újrahasznosítani? Vásárlás során gondolsz a környezetre is?

Forrás: Packaging Innovation

Page translation/Oldal fordítása