Fűrost, mint csomagolóanyag…?

fűrost, csomagolás, csomagolóanyag

Az eddigi egyik legfenntarthatóbb megoldás

Egyre több alternatíva kerül kifejlesztésre a hagyományos, nem környezetbarát csomagolóanyagokra. Többek között ilyen a gombából készült csomagolóanyag, most pedig egy újabb újdonságról számolhatunk be, ami a fűrost és a papír keveréke.

Ennek az új anyagnak számos előnye van:

  • környezetbarát,
  • teljes mértékben újrahasznosítható,
  • biológiailag lebomlik,
  • jelentősen kevesebb vízet kell felhasználni az előállításához,
  • kevesebb üvegházhatású gáz képződik,
  • és sok energiát is spórolunk.

Lássuk hogy is néz ki ez számokban. Egy tonna FAPÉP előállításához 6000 liter vízre és 5000 kilowattóra energiára van szükség, míg ugyanennyi FŰROSTHOZ összesen 2 liter víz és 137 kilowattóra energia.

fűrost, csomagolás, csomagolóanyag
fűrost, csomagolás, csomagolóanyag

Több vállalat is megkezdte már az alkalmazását ennek a fűrostból és újrahasznosított papírból készített csomagolóanyagnak. A Scheufelen német cég kartondobozokat, kartontálcákat készít belőle gyümölcsöknek és zöldségeknek, a finn Huhtamaki pedig tojástartókat gyárt, amelyeknek az 50%-a fűrost.

A kevesebb víz -és energiahasználat mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a fáknak évek kellenek mire megnőnek, illetve a levegő szempontjából is fontos szerepük van – míg a fű gyorsan visszanő és így újra felhasználható. Mi mindenképp szorgalmaznánk ennek a fenntartható megoldásnak az elterjedését.

Korábbi bejegyzéseink a témában

Page translation/Oldal fordítása