Növényi alapú csomagolóanyagon dolgoznak norvég kutatók
A Földön megtermelt élelmiszerek egyharmada a szemétben végzi, jelentős részük azért, mert lejár a szavatossági idejük. Mi lenne akkor, ha a csomagolóanyag jelezne nekünk, hogy alkalmas-e még fogyasztásra a termék…?
Egy norvég kutatócsoport kezdett el dolgozni az okos, növényi alapú csomagolóanyagon, melyet biopolimerek alkotnak, amiket nanorészecske komponensekkel kombinálva hoznak létre. Nagy előnye a műanyag csomagolással szemben, hogy oxigéngátakkal akadályozzák meg az oxigén behatolását a csomagolóanyagon keresztül, így hosszabb ideig őrzi meg minőségét az adott termék.
Az okos csomagolóanyag jelezne számunkra, ha esetleg túl magas hőmérsékleten tartjuk az élelmiszert, vagy ha megsavanyodik benne a tejtermék. Ha a tartalmának lejárt a szavatossága, úgy tudatja velünk, hogy megváltoztatja a színét.
Ez a csomagolás a környezetvédelem szempontjából is óriási jelentőséggel bírhat, ugyanis a műanyag társával ellentétben biológiailag lebomló. Vajon mennyi időbe telik, mire elterjed a világon ez a csomagolóanyag?
Forrás: The Daily Meal