Ha Baján jársz… – Bor? Whiskey? Vagy inkább pálinka?

ha baján jársz, bor, whiskey, pálinka, borvidék

Baja környékén mindhármat megtalálhatod...

Bor

Az alföldi régió délnyugati részén elterülő Hajós-Bajai Borvidéket méltán emlegetik a Szekszárdi Borvidék kistestvéreként. 15 településen készülnek a finomabbnál finomabb fehér-, rosé- és vörösborok, így természetesen a bortúrák és a különböző, ehhez kapcsolódó rendezvények sem maradhatnak el.

Antal Pincészet
www.antalpinceszet.hu
6500 Baja, Forrás köz 15.

Az Antal család már az 1980-as évek elejétől foglalkozik szőlővel, néhány esztendeje pedig a boltok polcain is megtalálhatjuk díjnyertes boraikat, illetve rendszeresen részt vesznek borfesztiválokon. A Baján található pincében hangulatos borkóstoló teremmel és nagy vendégszeretettel készített bajai halászlével várják a borok szerelmeseit.

Naphegy Pincészet
www.naphegypinceszet.hu
6523 Csátalja, Kossuth L. u. 66.

A Baja városától 20 kilométerre levő községben látogathatjuk meg a Naphegy Pincészetet. Előre egyeztetett időpontban lehetőség van csoportos látogatásra az 50-50 főt befogadni képes pincében és a szabadtéri vendéglátásra alkalmas borkóstoló helységben. Az érdeklődők 3-féle borcsomag és 5-féle menü közül választhatnak, ami különböző kemencés és bográcsos ételeket tartalmaz, többek között a hungarikummá avatott bajai halászlevet, házi tésztával.

Sümegi és Fiai Szőlőbirtok és Pincészet
www.sumegi.hu
Baja, 51-es főút, 154. km

A bajai pincészetben legalább 10 és legfeljebb 100 főig várják a vendégeket egy-egy sétával egybekötött borkóstolóra, ahol megtekinthető a szőlőültetvény, az erjesztő és érlelő pincék, valamint a palackozó is. A Sümegi Pincészet kiadott egy Bajai Halászlébor névre keresztelt Zweigelt, Kékfrankos Cuvée-t, amelynek címkéje az igazi, hamisítatlan bajai halászlé receptjét tartalmazza.

A Bajai Hegyközséghez tartozik még az Aladics Borászat, az Avar Borászat, a Bán Bor Családi Borászat, a Koch Borászat és Sümegi Dragan Pincészete. A Hajós-Bajai Borvidékre kibővítve a régiót pedig még több nevet sorolhatnánk fel. Közülük többen bemutatkoznak a térségben megrendezésre kerülő borfesztiválokon, mint például az ORBÁN NAPI BORÜNNEP vagy a BAJAI ÚJBOR FESZTIVÁL.

bor, pálinka, whiskey, ha baján jársz

Whiskey

Gemenc Whiskey
7142 Pörböly, Bajai út 27.

Gondoltátok volna, hogy az első és egyetlen hazai kisüzemi whiskey lepárló nem máshol található, mint a Bajától alig 13 kilométerre fekvő Pörbölyön? A Gemenc Distillery szeszfőzdébe bátran ellátogathatnak a kíváncsiskodók egy-egy lepárlótúrára, ahol Szőke Lajos, a lepárlómester személyesen kalauzolja a résztvevőket.

2018. május 19-én 10 és 20 óra között kerül megrendezésre az 5. GEMENC WHISKEY NAP, aminek a mottója “eszünk, iszunk, zenélünk!” – minket máris meggyőzött. Aki esetleg nem tud ott lenni, mégis ki szeretné próbálni az egyetlen magyar whiskey-t, az online boltban meg tudja rendelni. Bízunk benne, hogy Lajosék odafigyelnek a szállítói csomagolás megfelelő térkitöltésére. 😉

bor, pálinka, whiskey, ha baján jársz
bor, pálinka, whiskey, ha baján jársz

Pálinka

Ha Magyarországot említjük, az elsők között jut eszünkbe az évszázadok óta töretlen sikernek örvendő pálinka. Ezt a hagyományos magyar gyümölcspárlatot 2015 óta városunkban már akár saját gyümölcstermésünkből is elkészíttethetjük. A BAJAI PÁLINKAFŐZDE rövid határidővel, akár kis mennyiségben is (legalább 100 liter cefre) vállal pálinka bérfőzést, saját ízlésünk, kívánságunk szerint. Ám ha nem szeretnétek főzetni, természetesen az előre palackozott, többféle ízben elérhető Bajai Pálinka közül is válogathattok, ami remek szuvenír is lehet akár.

Képek forrása: Elle Hughes Unsplash, Gemenc Whiskey Facebook, Bajai Pálinkafőzde Facebook

Page translation/Oldal fordítása