Egy enzim, amivel lebontható a műanyag

enzim, petáz, petase, környezetvédelem, műanyagszennyezés

Egyszer újra ilyen tiszta vízben élhet...?

Blogunk működése során, környezetvédelem kategóriában több bejegyzésben igyekeztünk felhívni figyelmeteket a műanyag szennyezésre, az óceánok élővilágának védelmére, az egyre hatalmasodó szemétszigetekre.

Természetesen pozitív eredményekről is beszámolhattunk, mint például az Ocean Cleanup projekt, amelynek célja a természetes vizek megtisztítása. Úgy tűnik, óriási mázlija lett az emberiségnek, megoldódni látszik az egyre erősödő műanyag szennyeződések problémája! A PET (polietilén-tereftalát) műanyagoknak a Földünkön kallódva több évszázadra van szükségük a lebomláshoz, a nemrégiben felfedezett PETáz enzimnek viszont néhány napba telik csupán “megemésztenie”.

Az enzimet előállító baktériumot 2016-ban fedezték fel Japánban egy hulladéklerakóban. A műanyagbontó enzim 3D modelljének elkészítése után a tudósok észrevették, hogy ha a felszínéhez aminosavat adnak, teljesítménye javul, ezáltal még tovább rövidül a lebontás ideje. Ám bármennyire is jó hír ez, nem lélegezhetünk fel, figyeljünk oda ezentúl is a környezetünkre és a szelektív hulladékgyűjtésre! Hiszen bár úgy tűnik, megtaláltuk a megoldást, a kísérletezések még folynak, és sok időre van szükség ahhoz, hogy ipari méretekben is alkalmazni lehessen a PETáz enzimet.

További információkat, kicsit tudományosabb megközelítéssel a SCIENCEDAILY oldalán olvashattok, ahol a projekt egyik résztvevője, John McGeehan professzor is felszólal a témával kapcsolatban: ENGINEERING A PLASTIC-EATING ENZYME.

Legfrissebb bejegyzéseink

A rendelésemet emailben is leadhatom?

Többen szerettétek volna e-mailben, sőt, telefonon keresztül is rendeléseteket leadni, aminek persze örülünk, ám nektek és nekünk is könnyebb és gyorsabb akkor, ha a webáruház felületét használjátok.

Mi mindenre használható a sztreccsfólia?

Akinek nem idegen a raklapos szállítás, biztosan találkozott már sztreccsfóliával, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy összehúzzuk a raklapon lévő termékeket, és ezáltal ne mozdulhassanak el.

Page translation/Oldal fordítása