Ha Baján jársz… – Programajánló 2018-ra

programajánló, bajai programok, ha baján jársz

Idén ezeket az időpontokat jegyezzétek a naptáratokba

Tavalyi programajánlónkat nagyon szerettétek, így az idei évben sem maradhat el Ha Baján jársz… rovatunk ezen témája. Lássuk, milyen rendezvényekre számíthatunk 2018-ban Baja gyönyörű, vízzel, élettel teli városában.

2018. február 10.
XI. BÁCSKAI HURKA- ÉS KOLBÁSZFESZTIVÁL
A már hagyománnyá vált téli fesztiválon idén sem maradhat el a mulatság és a zene. A jókedvet a Stand Up Comedy-ből ismert Szőke András, a muzsikát pedig a Fifty-Fifty és a Pántlika Zenekar fogja biztosítani. Ezen kívül többen versenybe kelnek majd a Baja Város Fesztiválkolbásza és a Bácska Arany Pálinkája címekért.

2018. április 6-7.
III. KERTÉSZETI VÁSÁR ÉS CSALÁDI NAPOK
Idén sem maradhat el a Turisztikai Központban megrendezett kétnapos Kertészeti Vásár, ahol a legtöbb környékbeli termelő felsorakoztatja magát. Pénteken egy méltán ismert együttest köszönthetünk majd városunkban – az Ismerős Arcok fog zenélni 19 órától, szombaton pedig többek között Bálint Gazda fog előadást tartani. A részletes program hamarosan elérhetővé válik, kövessétek figyelemmel az esemény Facebook oldalát.

2018. április 21-22.
I. BAJAI CSOKIFESZTIVÁL
Kézműves sör fesztiválunk már van, hiánypótlóként pedig megérkezett az első Csokifesztivál is, ami inkább a kisebbeknek és az édesszájúaknak kedvez. Az ország minden tájáról érkeznek majd a kézműves csokoládék mesterei. Megtekinthetjük például a Csokicsel becsapós, használati tárgyakra hasonlító édességeit, valamint a Birkás Bor és Pálinkaház is jelen lesz – a minőségi borok és pálinkák mellett – a különleges borcsokoládéival.

2018. május 1.
GEMENCI KÉK TÚRA ÉS FUTÁS
A munka ünnepére nehezen tudnánk jobb programot kitalálni a természetjárásnál. A túra a Szekszárdhoz közeli Erdei kisvasút megállóból indul és három nehézségi szint közül választhatunk. Az S táv 3,31 km, az M táv 8 km, az L táv pedig 13,5 km hosszú, amiket sétálva és futva egyaránt megtehetünk. Még csak nevezési díj sincs, a teljesítők között azonban kisorsolásra kerül egy Mountain Bike kerékpár. Ha szívesen jelentkeznétek, akár a családdal együtt, nevezzetek elő, hogy a rendezők fel tudják mérni, mennyi frissítőre lesz szükség. Részletek a honlapon.

2018. május 12.
JÁNOSKA-ERESZTÉS
Nepomuki Szent János a vízenjárók védőszentje, a bajai vízimolnárok pedig emiatt a róla elnevezett városrészben telepedtek meg és 1875-ben megépítették a Szent János kápolnát, ahol a szobra a mai napig megtalálható. Minden év májusában megrendezésre kerül a Jánoska-eresztés, mikor a szobrot hajóra teszik és a lampionoktól fénylő Sugovicán az emberek végigkísérik útján, a vízen és a sétányon egyaránt. A Szentháromság térre érve megkezdődik a mulatság a finom bajai halászlé és a csodás borok társaságában.

2018. május közepe
XII. BAJAI UTCAZENÉSZ FESZTIVÁL
Minden évben összegyűlnek a bajai és környékbeli amatőr és profi zenészek, hogy zenével töltsék meg a belváros szívét. A fellépők hangosítás nélkül adják elő repertoárjukat, majd a közönség szavazása alapján a legjobbnak ítélt előadók díjazásban részesülnek. Részletes információk és jelentkezés a Baja Marketing irodájában.

2018. június 8-9.
SZEZONNYITÓ STRANDFESZTIVÁL
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nyáron a kánikulában nem szükséges kilométereket utaznunk, hogy lehűthessük magunkat, hiszen a Sugovica a belváros szívében terül el, így egy karnyújtásnyira van a nem rég felújított és korszerűsített szabadstrand. A szezonnyitó fesztivál két napig izgalmas, minden korosztály érdeklődési körét lefedő programokkal várja a szórakozni -és fürdőzni vágyókat.

2018. július 12-15.
XXIII. BAJAI HALFŐZŐ FESZTIVÁL
A négynapos fesztivál szombati főnapján minden évben több száz bográcsban főzik a hungarikummá avatott, hamisítatlan bajai halászlevet a Szentháromság téren. Ahogy beesteledik, egyre nagyobbra duzzad a tömeg, mindenki halad a célja felé, hiszen programokból nincs hiány. Nagynevű fellépők közül válogathatunk, különböző borokat, pálinkákat ízlelhetünk, de a gyerekek sem fognak unatkozni, természetesen nem hiányozhatnak a vidámparki játékok, a lufi és a vattacukor. Pontos program később várható, de ígérjük, hogy beszámolunk erről is.

programajánló
programajánló

2018. július 27-28-29.
BEERBQ – II. BAJAI KÉZMŰVES SÖR- ÉS STREETFOOD FESZTIVÁL
Tavaly először került megrendezésre ez a hiánypótló fesztivál, és ahogy sejtettük, óriási sikert aratott a látogatók körében. Nem csoda, hogy a rendezők nem hagyják annyiban, és idén újra kézműves sörökben és streetfoodban bővelkedik majd három napig a Tóth Kálmán tér. Reméljük, ezúttal még nagyobb lesz a választék, így még több márkával ismerkedhetünk meg. Személyes célunk, hogy az összes meggyes sört végigkóstoljuk; kész szerencse, hogy hétvégére tették a rendezvényt… 🙂

2018. augusztus 24-25-26.
BAJAI SZABADTÉRI JÁTÉKOK – ISTVÁN, A KIRÁLY
A tavalyi évben bemutatott Mágnás Miska is nagy siker volt, 2018-ban azonban még nagyobb dobással készülnek a szervezők. A rendkívül népszerű magyar rockoperát, az István, a király-t hozzák le a bajai színpadra, amelynek zenéjét Szörényi Levente szerezte, szövegét pedig Bródy János írta Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján.

Ha művelődésre vágytok, látogassatok el a Bácskai Kultúrpalota épületébe, ahova gyakran érkeznek érdekes előadók, izgalmas fellépők és egymást váltják a különböző kiállítások. A csillagászat szerelmeseinek ajánljuk a havonta látogatható Távcsöves Estéket a Bajai Csillagvizsgáló szervezésében, a természetjáróknak pedig a Gemenc Zrt. gondoskodik programokról egész évben.

Az itt található programokat jelenlegi tudásunk szerint gyűjtöttük össze. Az év során nagy valószínűséggel több rendezvény is (újra) megrendezésre kerül majd – kövessétek figyelemmel bejegyzésünket év közben is, hiszen rendszeresen frissíteni fogjuk, amint új információkhoz jutunk. 😉

Képek forrása: Baja.hu, Itthon.hu

Page translation/Oldal fordítása