Kétezer bográcsban fő majd a finom hallé
„Azt hinné valaki, hogy az nagyon egyszerű dolog: tüzet rakni, vagy megfőzni, vagy megsütni a halat, és avval vége. Ám a közönséges sütés-főzés és a halász sütés-főzése közt van akkora különbség, mint reggeli csöndes mise és a fényes nagy mise között: nem elég ahhoz a tudomány, ész kell ahhoz.” – mondta Hermann Ottó.
Baján – vízparti kereskedőváros lévén – mindig is nagy szerepet játszott a halászat, a halkereskedés és az ezzel járó mesterségek, mint a hálókötészet vagy a bográcskészítés. Eleinte a halászok étele volt, a 19. században azonban a polgári konyhákba is bekerült a halászlé, az évszázadok során pedig mit sem változott a halételek szeretete. Mi, bajai emberek, évente fejenként 66 kg halat fogyasztunk el, amellyel rekordot tartunk Európában.
Idén 22. alkalommal kerül megrendezésre a város legnagyobb rendezvénye, a BAJAI HALFŐZŐ FESZTIVÁL. A hagyományokhoz híven július második szombatján tartják a főnapot, mikor is több, mint kétezer bográcsban fő majd a hungarikummá vált bajai halászlé. A rendezvény azonban már csütörtökön kezdetét veszi, és egészen vasárnapi válogathatunk az izgalmas programok közül. Előadások, táncbemutatók, kiállítások, és koncertek várják az érdeklődőket.
A szervezők minden alkalommal igyekeznek kielégíteni a különböző zenei ízléseket, az idei évben is több nagy nevet találhatunk a fellépők között. Ellátogat hozzánk többek között a KFT, Kovács Kati, az Intim Torna Illegál, az Irie Maffia, a Children Of Distance, Demjén Ferenc – a rendezvény levezetéseképpen pedig Rúzsa Magdi fog színpadra lépni.
Napközbeni kikapcsolódás gyanánt ajánljuk a Türr István Múzeum egyik állandó kiállítását, amely a Baja 300 éve város nevet kapta, mely 1969-től 1990-ig mutatja be pillanatképekben városunk történetét.
Azoknak akik először látogatnak el ide, hasznosak lehetnek a várost bemutató mobilapplikációk, melyekből megismerhetjük a várost, vagy a javasolt túra- és kerékpárútvonalakat. Kellemes felfedezést kívánunk! 🙂
Forrás: Bajai Halfőző Fesztivál