Mi történik a szelektíven gyűjtött papír hulladékkal?

papír, környezetvédelem, papírgyártás, újrahasznosítás

A papír újrafelhasználása 3 lépésben

Sokszor kérdezem magamtól, vajon az elmúlt évtizedben valójában beérett a szelektív hulladékgyűjtés érdemileg? Mi történik a külön gyűjtött papírral, műanyaggal, fémmel, üveggel, kommunális hulladékkal miután elviszik a háztartásokból?

Bejegyzésünkben megosztjuk veletek, elsőként a PAPÍR ÚJRAFELHASZNÁLÁSÁNAK módszerét.

Alapjában véve 3 fő kategóriára osztják a papírhulladékot újrafelhasználás előtt. Az első a papírgyártás során keletkezett hulladék, a második csoport az a papírhulladék, ami például a nyomdákból kerül ki egy dobozgyártás során, míg az utolsó kategória az, amit otthon kidobunk, mint már elhasznált papírhulladékot.

1.) A papírhulladék újrafeldolgozása során a különböző hulladékokat vízzel és vegyszerekkel kezelik, hogy kimossák belőle a festékanyagokat, a papírrostokat összetörjék, egységesítsék.

2.) Ezután szelektálják belőle az esetlegesen benne ragadt műanyagokat, kivonják a ragasztót. Ehhez felmelegítik és/vagy gyakorlatilag mechanikailag szűrik az anyagot.

3.) A kész, újrafelhasznált papírpépet további felhasználástól függően esetlegesen fehérítik, adagolnak hozzá új, nem újrahasznosított alapanyagokat, majd ismételten kezdődik a már jól megszokott papírgyártás munkafolyamata.
Ezért van az, hogy vannak 100%-ban újrafelhasznált papírok a nyomdaiparban, csomagolóanyag gyártásban, és vannak olyan kartonok, papírok, melyeknek csak egy rétege, egy bizonyos része készül újra felhasznált papírból.

Íme egy videó. Akit érdekel a folyamat, az ebben a sematikus megközelítésben további vizuális élményekre tehet szert: www.youtube.com/watch?v=jAqVxsEgWIM

Tudtátok, hogy az Európai Unióban 2014-ben az újrafelhasznált papír a teljes papírgyártást tekintve meghaladta a 71%-ot? Azt hiszem ezek után már hiszek benne, hogy beérett a gondolkodás a szelektív hulladékgyűjtésre, bár biztos vagyok benne, hogy itthon még sok a tennivaló annak érdekében, hogy az uniós átlagot elérjük.

Forrás: Wiki, Youtube, Hulladékból termék

Page translation/Oldal fordítása