Ha Baján jársz… – XXII. Bajai Halfőző Fesztivál

Halfőző Fesztivál, Baja, Ha Baján jársz, bajait ajánlunk, programajánló

Kétezer bográcsban fő majd a finom hallé

„Azt hinné valaki, hogy az nagyon egyszerű dolog: tüzet rakni, vagy megfőzni, vagy megsütni a halat, és avval vége. Ám a közönséges sütés-főzés és a halász sütés-főzése közt van akkora különbség, mint reggeli csöndes mise és a fényes nagy mise között: nem elég ahhoz a tudomány, ész kell ahhoz.” – mondta Hermann Ottó.

Baján – vízparti kereskedőváros lévén – mindig is nagy szerepet játszott a halászat, a halkereskedés és az ezzel járó mesterségek, mint a hálókötészet vagy a bográcskészítés. Eleinte a halászok étele volt, a 19. században azonban a polgári konyhákba is bekerült a halászlé, az évszázadok során pedig mit sem változott a halételek szeretete. Mi, bajai emberek, évente fejenként 66 kg halat fogyasztunk el, amellyel rekordot tartunk Európában.

Idén 22. alkalommal kerül megrendezésre a város legnagyobb rendezvénye, a BAJAI HALFŐZŐ FESZTIVÁL. A hagyományokhoz híven július második szombatján tartják a főnapot, mikor is több, mint kétezer bográcsban fő majd a hungarikummá vált bajai halászlé. A rendezvény azonban már csütörtökön kezdetét veszi, és egészen vasárnapi válogathatunk az izgalmas programok közül. Előadások, táncbemutatók, kiállítások, és koncertek várják az érdeklődőket.

A szervezők minden alkalommal igyekeznek kielégíteni a különböző zenei ízléseket, az idei évben is több nagy nevet találhatunk a fellépők között. Ellátogat hozzánk többek között a KFT, Kovács Kati, az Intim Torna Illegál, az Irie Maffia, a Children Of Distance, Demjén Ferenc – a rendezvény levezetéseképpen pedig Rúzsa Magdi fog színpadra lépni.

Halfőző Fesztivál, Baja, Ha Baján jársz, bajait ajánlunk, programajánló
Halfőző Fesztivál, Baja, Ha Baján jársz, bajait ajánlunk, programajánló
Halfőző Fesztivál, Baja, Ha Baján jársz, bajait ajánlunk, programajánló

Napközbeni kikapcsolódás gyanánt ajánljuk a Türr István Múzeum egyik állandó kiállítását, amely a Baja 300 éve város nevet kapta, mely 1969-től 1990-ig mutatja be pillanatképekben városunk történetét.

Azoknak akik először látogatnak el ide, hasznosak lehetnek a várost bemutató mobilapplikációk, melyekből megismerhetjük a várost, vagy a javasolt túra- és kerékpárútvonalakat. Kellemes felfedezést kívánunk! 🙂

Forrás: Bajai Halfőző Fesztivál

Page translation/Oldal fordítása