Mi történik a szelektíven gyűjtött üveg hulladékkal?

üveg, hulladék, újrahasznosítás, újrafelhasználás, környezetvédelem

Az üveg újrafelhasználása 3 lépésben

Tudtad, hogy egy betétdíjas üveg nagyjából 40 azonos térfogatú PET-palack használatát váltja ki?

Elmosva többször, több mindenre fel lehet használni, így ezen a téren az üveg a legideálisabb csomagolóanyag. Kitisztítva minden évben újra belekerülhet a friss befőtt, lekvár vagy savanyúság.

Azonban ha úgy érzed, nem lesz szükséged rá a jövőben és inkább megválnál tőle, mindenképp gyűjtsd szelektíven, mert csak így tudják feldolgozni őket, és újat alkotni belőlük. Ha szín szerint válogatjuk az üvegeket, szinte teljes mértékben újrahasznosíthatóak és a végeredmény minősége is szinte azonos az új üvegével.

De hogyan is működik pontosan az üveg hulladék újrahasznosítása?

1.) Az első lépés a szelektív hulladékgyűjtőből való begyűjtés, ahol külön tárolóba van válogatva a fehér és a színes üveg.

2.) A tisztítás után a törőgépbe kerülnek, ahol felaprítják, összezúzzák őket. Ezt követően a válogatóban mágnes segítségével kiszortírozzák az esetleges fémdarabkákat, majd kamerák és lézerek segítségével a szeparátor színek szerint különíti el az üvegdarabokat.

3.) Ezután az üveggyárakban újra beolvasztják a hulladéküveget, formába öntik és újabb üveg készül belőle, melyet utána ugyanúgy felhasználnak a csomagolóiparban.

üveg, hulladék, újrahasznosítás, újrafelhasználás, környezetvédelem

ÉRDEKESSÉG: a színes üveget apróra zúzva útépítés során is használják, hogy érdesebb legyen az útfelület.

Ha mélyebben bele szeretnél merülni a szelektív hulladékgyűjtésbe, olvasd el régebbi cikkünket, mely A szelektív hulladékgyűjtésről röviden nevet kapta, és abban segít, hogy mely termékeket szabad, illetve nem szabad szelektíven gyűjteni.

Forrás: Hulladékból termék

Page translation/Oldal fordítása