Könyvajánló gyerekeknek (és szüleiknek) a környezetvédelemről

könyv, környezetvédelem gyerekeknek, könyvajánló

Nem lehet elég korán elkezdeni tanítani

Évek óta töretlenül igyekszünk felhívni a figyelmet Környezetvédelem rovatunkban a természetre való odafigyelés és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Úgy gondoljuk, hogy a legcélravezetőbb megoldás az, ha már akár 3-4 éves kortól kezdve ezt a szemléletmódot tápláljuk a gyerekekbe, így az ő generációjuk már sokkal környezettudatosabb gondolkodású lesz.

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány kötetet, amelyek a környezetvédelemmel foglalkoznak, könnyed stílusban, jópofa köntösbe bújtatva. Van köztük olyan, amit inkább kisebb, és van olyan is, amit inkább nagyobb gyerekeknek ajánlunk.


Mi történik a szeméttel?

Mi lesz a szeméttel miután eldobják? Nyisd ki ezt a könyvet és a fülek alatt megtalálod a megfelelő választ! Kövesd végig a szemét útját a hatalmas szétválogató gépeken és a mindenféle újrahasznosító eljáráson keresztül, és kiderül, miként lesz a szemétből mindenféle új és hasznos dolog! Egy különleges sorozat, mely régóta vár a magyar olvasók meghódítására! Nagy-Britannia első számú gyerekkönyv sorozatának újabb három címe jelent meg végre itthon is. Kukkants bele mi történik a szeméttel!, Kukkants bele milyen egy vonat! és Kukkants bele, hogy működik? Hatalmas élmény a legkisebb és legnagyobb felfedezőknek egyaránt!


Hulladék históriák – Klímanó történetek

Mesekönyv a hulladékok alól, a kukád belsejéből, a szemétdombok tetejéről! Kövesd végig, hogyan válik egy szép gondolatból kézzel fogható valóság, és tedd a gyermeked(és magad számára) mindennapi kalanddá a szelektív hulladékgyűjtést, a környezettudatosabb életet!


Geo, a környezettudatos kiskamasz

Gerendás Olivér, azaz Geo éles eszének és az őt körülvevő gondolkodó embereknek köszönhetően környezettudatosan éli mindennapjait. Kiismeri magát a folyamatos vásárlásra buzdító világ zsákutcain, egy reklám sem tántorítja el attól, hogy tudja mi az, amire valóban szüksége van. Jól tudja, hogy az élet maga a csoda. De az élet törékeny, védtelen és sebezhető. Barátaival megfigyeli és csodálja a természetet, szemetet szed, nagyokat játszik az erdőben, biotermesztést folytat, hulladékmentesen él, segít másokon és nagyon élvezi a környékbeli emberek társaságát. Társaival elképzelnek egy új világot, ahol minden élőlény nyugalomban élheti életét. Hogyan válhat valóra mindez? Geo lépésről-lépésre elmeséli mit, miért és hogyan csinál.Glóbi kalandjai

Glóbi, a kis földgolyó veszélyben van. Csak a gyerekek menthetik meg a még súlyosabb bajoktól. Glóbi kalandjait ismerhetjük meg a főleg óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló mesekönyv lapjain, miközben észrevétlenül tanítjuk meg a kicsiket a környezetvédelem fontosságára.


Nagyon Zöld Könyv

Ökológiai ​lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak.

A könyvet ki is egészíthetjük a Nagyon Zöld Füzettel, amiben feladatokat, fejtörőket, színezőket és rajzolókat találhatnak a gyerekeknek.


A méhek világa

Mi ez a felhajtás a méhek körül? Mit csinálnak egész nap? Miért ennyire fontosak számunkra? Miért kell segítenünk nekik? Mit tehetünk értük?
A méhek 100 millió éve jelentek meg a Földön, vagyis jóval régebben, mint az ember vagy akár egyes dinoszauruszok. Fontos szerepet játszanak bolygónk életében. Ennek a növényekkel való speciális kapcsolatuk az oka.
A méhek nagy része azonban – sajnos – eltűnőben van.
Ismerjük meg jobban a méhek világát, és hogy miért vannak egyre kevesebben…


Sári és Nemszemétke

A Sári és Nemszemétke igazából két könyv: fordulatos mese és ismeretterjesztő kézikönyv. Barkács, a buvacok és sok más furcsa lény varázslatos világot építenek – szemétből. Kalandjaik közben sok mindent megtudhatunk a pazarlásról, az újrahasznosításról: „senki sem haszontalan, mindenkire szükség van”. És közben egy régi, kidobott mackó, Gyapóc is megkerül…

A mellékelt munkafüzet néhány, a mesekönyv szereplőihez kapcsolódó újrahasznosított tárgy elkészítését mutatja be lépésről lépésre, melyeket a család közös erővel könnyen megvalósíthat.


Bolygóvigyázók Kézikönyve

A kötet megmutatja a gyerekeknek, hogy apró dolgokkal is igen sokat tehetnek bolygónk védelmében. Vidám rajzokkal, az áttekintést könnyítő ábrákkal, érdekességekkel, tanácsokkal, kísérletekkel és kézműves ötletekkel vezeti rá őket egy olyan gondolkodásmódra, amely a környezet barátaivá teheti őket.


Leon és a környezetvédelem

Mit tehetünk szülőként, gyerekként a hétköznapi életünkben azért, hogy megvédjük környezetünket és bolygónkat? 30 apró és hasznos tanács vicces illusztrációkkal kísérve, mely rámutat, hogy a környezetvédelem mindenki ügye és felelőssége.

Forrás: moly.hu, zoldbolt.hu

Korábbi bejegyzéseink

Térkitöltés háztartásban IS könnyen lebomló anyaggal

Biológiailag lebomló térkitöltő habunk 500 literes kiszerelésben elérhető állandó készletünkről. Pár hónappal ezelőtt új formában [...]

Mennyi idő alatt bomlanak le a csomagolóanyagok?

A különböző csomagolóanyagok lebomlási ideje jelentősen eltérhet egymástól, és függ a környezeti körülményektől, például a [...]

Könyvajánló: Zero waste

Egy olyan témában ajánlunk most nektek könyveket, ami nemcsak környezetünk, hanem a saját életünk, jövőnk [...]

A műanyag csomagolásokról – csökkentés és újrahasznosítás

Környezetünk védelme és földünk fenntarthatósága érdekében társadalmi és gazdasági változásokra egyaránt szükség van a túlfogyasztás [...]

Újítások a környezetbarát csomagolások terén

Egyre több és egyre érdekesebb, lényegre törőbb megoldásokkal találkozhatunk, amelyekkel a fenntartható, környezetbarát csomagolás elérése [...]

7 ötlet a fenntartható, környezetbarát csomagolásra

Tapasztalataink alapján úgy látjuk, hogy míg pár éve csak a nagyvállalatok kezdtek el szép lassan [...]

Popcorn, mint csomagolóanyag?

Gondoltátok volna, hogy évente a világban nagyságrendileg 8 millió tonna hungarocell készül, amit főként csomagolásra [...]

Környezettudatos tippek a konyhában

Lassan eljutunk oda itthon is, hogy az egyéneknek, háztartásoknak kezd egyre inkább fontossá válni a [...]

Page translation/Oldal fordítása