Mi történik a kommunális hulladékkal?

kommunális hulladék, környezetvédelem, millerpack.hu, millerpack csomagolóanyag blog, újrahasznosítás

A kommunális hulladék újrahasznosítása 3 lépésben

Mielőtt belemerülnénk az újrahasznosítás hogyanjába, először tisztázzuk: MI IS SZÁMÍT KOMMUNÁLIS HULLADÉKNAK?

A kommunális, vagy más néven települési hulladék az emberi szükségletek kielégítése folytán keletkezik, vagyis lakossági fogyasztásból, intézményi, kiskereskedelmi és vendéglátó tevékenységből, valamint a közterületek tisztán tartásából származik. 3 fajtája van, megkülönböztetünk szilárd, folyékony és iszaphulladékot.

A szilárd kommunális hulladék leggyakoribb összetevői: üveg, papír, fémek, dobozok, háztartási vegyi hulladékok, szerves anyagok, műanyagok, stb.

1.) Hulladékgyűjtés, elkülönítés
Az egyik legfontosabb, a hulladék sorsát meghatározó művelet. A begyűjtés történhet keverten vagy hulladékfajtánként szeparáltan. A háztartási szemét világszerte keverten kerül gyűjtésre, ami idővel tarthatatlan lesz. Egyre többen a szelektív hulladékgyűjtésben látják a jövőt, szinte minden városban találhatunk szelektív gyűjtőkonténereket, valamint vannak települések, ahol ezzel a céllal, háztartásonként lehet hulladéktárolót igényelni.

2.) Előkezelés
A tárolás, szállítás és az újrahasznosítás lehetővé tétele miatt fontos. Ide tartozik az aprítás, rostálás, a vasanyagok eltávolítása mágnes segítségével, a porszerű hulladék szemcsézése, nedves anyagok esetén száraz, nedvszívó anyagokkal való keverés, stb.

3.) Másodnyersanyag-visszanyerés
Az újrahasznosíthatónak ítélt hulladékot anyagtípus szerint szétválogatják. Ez történhet kézzel vagy géppel is. Utóbbi esetén olyan korszerű berendezést használnak, amely az alkotórészek különböző fizikai és kémia jellemzői alapján válogat, így a kommunális hulladékból vissza lehet nyerni az újrafeldolgozható komponenseket.

Azonban ha tehetjük, ügyeljünk arra, hogy az általunk termelt kommunális hulladék jelentős része inkább a szelektív gyűjtőkbe kerüljön, így ugyanis sokkal kedvezőbbek a feltételek az újrahasznosításhoz, hiszen nem keverednek a hulladékok és az egymástól való szennyeződéstől sem kell tartani.

A témában már több bejegyzésünk is megjelent, ajánljuk figyelmedbe őket:

Mi történik a szelektíven gyűjtött…
…fém hulladékkal?
…üveg hulladékkal?
…papír hulladékkal?

Amennyiben érdekel a környezetvédelem és szívesen olvasnál érdekességeket vagy ötleteket, tippeket arra, hogyan élhetsz környezetbarát módon, bátran szemezgess már megjelent cikkeink között a Környezetvédelem kategóriában.

Forrás: Sulinet Tudásbázis, Tankönyvtár

Page translation/Oldal fordítása