Mi történik a szelektíven gyűjtött fém hulladékkal?

fém, újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, környezetvédelem, millerpack.hu

A fém újrafelhasználása 3 lépésben

Gondoltad volna, hogy a fém csomagolóanyagok 50%-a ma már újrahasznosított alapanyagokból kerül előállításra?

A fém elsődleges alapanyagai az ércek, mint például a vasérc, a bauxit vagy a rézérc. A kinyerésük után azonban nagy mennyiségű meddő kőzet marad vissza.
Vegyünk egy példát! Ha 1 tonna alumíniumot szeretnénk előállítani, ahhoz 4 tonna bauxitra van szükség, az eljárás során pedig melléktermékként 1 tonna vörösiszap is keletkezik. Ehhez képest az alumínium újrahasznosítása 95%-os energiamegtakarítást eredményez. Igencsak számottevő különbség…

Mi sem gondoltuk volna, de az alumínium italdoboz a leggazdaságosabban, minőségvesztés nélkül hasznosítható csomagolóanyag. Hazánkban több kohó is foglalkozik alumíniumfeldolgozással, melyeknek köszönhetően később járműipari késztermékek, alkatrészek kerülnek belőlük gyártásra. A vasból készült csomagolóanyagokat a dunaújvárosi, diósgyőri és ózdi vaskohászati üzemek olvasztják be.

Milyen lépései vannak a fém újrahasznosításának?

1.) A szelektív hulladékgyűjtő konténerekből elszállítják a fémet a feldolgozó üzemekbe, ahol kézzel, illetve géppel szétválogatják, majd bálázzák őket.

2.) A fémhulladékbálákat aprítják, megtisztítják a szennyeződésektől, majd a kohóba, vagy más néven az olvasztókemencébe kerülnek.

3.) Az olvasztóból tömbökben érkezik az újrahasznosított fém, melyet raklapokon szállítanak a gyártóhoz, aki ezután különböző eljárásokkal, mint például hengerelés, sajtolás, kovácsolás, stb. különféle termékeket állít elő ebből a másodnyersanyagból.

fém, újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés, környezetvédelem, millerpack.hu

Hogyan járulhatsz ehhez hozzá?

Gyűjtsd szelektíven a fémből készült ital-, konzerv- és spraydobozokat, zárókupakokat a fémhulladék-gyűjtő konténerekben! Az italdobozokat préseld össze, a konzervdobozokat pedig öblítsd ki, mielőtt kidobod. A vegyszerrel szennyezett fémdobozokat semmiképp se helyezd a gyűjtőbe, ezeket a veszélyes hulladék-gyűjtő akciók során adhatod le.

Bejegyzéssorozatunk előző részeiben írtunk már arról, mi történik a szelektíven gyűjtött üveggel, illetve a papírhulladékkal. Ha felkeltette érdeklődésedet a téma, ne hagyd ki azokat sem!

Forrás: Hulladékból Termék

Page translation/Oldal fordítása