Mi történik a szelektíven gyűjtött műanyag hulladékkal?

műanyag, műanyag hulladék, újrahasznosítás, környezetvédelem

A műanyag újrahasznosítása 3 lépésben

A műanyaggyártás 1950 óta rohamosan megnőtt, 1,5 milliárd tonnáról 2007-re 270 millió tonnára emelkedett a műanyag éves előállítása. Amellett hogy a műanyag évszázadok alatt bomlik le, az égése során olyan veszélyes gázok keletkeznek, amelyek rákkeltő hatással lehetnek szervezetünkre. Mindez persze csak akkor igazán probléma, ha nem kezeljük megfelelően a hulladékot. Mit tehetünk ez ellen?

A nem szelektíven gyűjtött műanyag a többi vegyes hulladékkal együtt sokszor a tengerekben, óceánokban végzi, ahol komoly veszélyforrást jelentenek az élővilág számára. Az állatok könnyen belegabalyodhatnak egy-egy zacskóba, de sok hal gyomrában is találnak apró műanyagdarabkákat, ami végül visszakerül a fogyasztói társadalomba.

A műanyaggyártást a szelektív hulladékgyűjtéssel és az újrahasznosítással igyekeznek visszaszorítani.
Lássuk hogyan is zajlik ez a folyamat!

1.) A szelektív hulladékgyűjtő konténerekből a feldolgozó üzembe szállítják a különböző palackokat, flakonokat és egyéb hulladékokat, ahol szín szerint kiválogatják, majd tömörítéssel bálázzák őket.

2.) A bálázott hulladékot elszállítják a hasznosító cégekhez, ahol az egynemű műanyagokból aprítással darálékot készítenek, vagy granulálással tovább porszemesítik.

3.) Az így előállított anyag alkalmas az újrafelhasználásra, akár műanyag termékekhez, csomagolásokhoz, akár fóliafúváshoz.

műanyag

Mihez kezdj a műanyag hulladékkal?

Az interneten rengeteg ötletet találhatunk már a hulladék kreatív és praktikus felhasználására. Gondoltad volna, hogy PET palackból készülhet például virágtartó vagy tolltartó is? Ha nincs kedved ilyen projektekbe belekezdeni, arra figyelj oda, hogy a szelektív gyűjtőbe dobd a különböző hulladékokat, hogy újrahasznosíthassák és ne a környezetben kallódjanak.

Szelektíven gyűjtenéd a hulladékot, de bizonytalan vagy, hogy mit melyik konténerbe kell helyezni? Olvasd el Szelektív Hulladékgyűjtés Kisokosunkat!

Page translation/Oldal fordítása