DOBOZ- ÉS GRAFIKAI KARTON – mi az a GC1, GC2?

grafikai karton, dobozkarton, printroom

A leggyakrabban használt kartontípus

Nem rég elindítottunk egy úgynevezett nyomdai gyorstalpalót, amelynek első bejegyzésében az ofszet és a műnyomó papírokat ismertettük meg veletek. Ezúttal egy olyan témával készültünk, ami hasznos lehet, ha például egyedi termékcsomagolásban gondolkodtok. Ez pedig nem más, mint…

A DOBOZ- ÉS GRAFIKAI KARTON.

Rengeteget írhatnánk erről a témakörről, ezért a legnépszerűbb és leggyakrabban használt fajtáját emeljük ki, ez pedig a GC karton (Geschtrichener Chromocarton, magyarul hajlékony falú dobozkarton). Mázolt felületű, 3 rétegű doboz- és grafikai karton, amire 2 vagy 3 mázréteg kerül. Elsődleges, vagyis primer rostból készül, középső rétege fehérített facsiszolat, ami a jó merevséget biztosítja.

A mázolt felületnek köszönhetően gyönyörűen visszaadja a nyomat színét, illetve az anyag simasága miatt kiválóan futtatható a nyomdagépen. Minél több a mázréteg, annál simább a karton felülete, esetlegesen fehérebb is. Vastagsága 230 g/nm és 350 g/nm között mozog, ofszet- és flexonyomtatásra egyaránt alkalmas lehet.

Mi a különbség a GC1 és a GC2 kartonok között? A GC1 jelölésű karton fehér, míg a GC2 grafikai karton krémszínű hátoldallal rendelkezik. A GC jelölésen kívül találkozhatunk más megjelölésekkel is, melyek különböző szürke, sárgás vagy kevésbé mázolt kartonokat jelentenek.

grafikai karton, dobozkarton, gc karton3. kép: a GC karton keresztmetszete

MILYEN TERÜLETEKEN HASZNÁLJÁK FEL?

A GC karton tökéletesen alkalmas csomagolásra, találkozhatunk vele az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, kozmetikai termékeknél vagy az édesipari termékek esetében, de készül belőle üdvözlőkártya, képeslap, dosszié, CD tok, puhatáblás könyv, stb.

A már felsorolt iparágaknak, de számos más iparágnak is tökéletes megoldásként szolgálhat termékeik csomagolására. Kövessétek blogunkat, a jövőben igyekszünk ezekről is részletesebb információkkal szolgálni.

Forrás: Printroom, Antalis

Page translation/Oldal fordítása