Tudtátok, hogy minden évben megválasztják (többek között) az ÉV EMLŐSÉT?

év madara, év fája, év vadvirága, év emlőse

Jelentjük, túléltük a karácsonyi rendelésáradatot, így idén sem maradtok blogbejegyzések nélkül! 🙂 Hogy kicsit visszarázódjunk, először egy kevésbé szakmai, de annál fontosabb témával indítjuk az évet.

Megválasztásra került a 2018-AS ÉV MADARA, FÁJA, EMLŐSE, VADVIRÁGA, ROVARJA, GOMBÁJA, HÜLLŐJE ÉS HALA. Különböző egyesületek indítottak szavazásokat, ahol a lakosság tehette meg a voksait, minek szeretne “Az év…” címet adni. Kíváncsi vagy, kik lettek idén a “nyertesek”? Tarts velünk!

év madara, év fája, év vadvirága, év emlőse
év madara, év fája, év vadvirága, év emlőse

AZ ÉV MADARA
Vándorsólyom

Gondoltad volna, hogy több évtizedig sehol nem lehetett találni Magyarországon vándorsólymot? A növényvédő szerek használata miatt az 1960-as évekre a 10 százalékára csökkent a költőpárok száma világszerte. Bár nálunk tiltották be először a DDT használatát 1968-ban, hazánkba csak 1997-ben költözött vissza a vándorsólyom. Napjainkban már – 2011-es felmérés szerint – 20-32 párra tehető a fészkelő-állomány.
További információk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján.

AZ ÉV FÁJA
Virágos kőris

Érdekesség, hogy a virágos kőrist mannakőrisnek is nevezik az édes lé miatt, ami a felsebzett kérgéből csepeg. Főként a mediterrán térségben édességet (mannát) készítettek belőle, és gyógyászati célokra használták fel.
További információk a Földgömb honlapján.

év madara, év fája, év vadvirága, év emlőse
év madara, év fája, év vadvirága, év emlőse

AZ ÉV EMLŐSE
Földikutya

Nem, a földikutya nem vakond! Ez a vaksi, ám annál kifinomultabb hallással megáldott kis emlős szinte az egész életét a föld alatt tölti, mert ott érzi magát otthonosan és biztonságban. Ősei mintegy 2 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Kárpát-medencében, mára azonban az élőhelye szűkülése miatt a kihalás szélén áll. A legnagyobb állomány épp a városunkban, Baján él, ahol emiatt 2017-ben egy rezervátumot is kialakítottak.
Idén a Vadonleső Központ több hozzá kapcsolódó programmal és pályázattal készül, abban a reményben, hogy sikerül megmenteni ezt a ritka élőlényt.
További információk a Vadonleső Központ honlapján.

AZ ÉV VADVIRÁGA
Kornistárnics

Az év vadvirága több névre is hallgat, a kornistárnics mellett lehet kornisfű, népi elnevezései pedig a tüdőtárnics, tüdőfű és a rettegőfű, ugyanis régebben a gyökerét a tüdőbaj (pneumónia) gyógyításához gyűjtötték, ez azonban mára, a védett státusza miatt megszűnt. Sajátos kék virágszínéből ered az “enciánkék” megnevezés. Mára mindenhol visszaszorulóban van az élőhelyei átalakulása, kiszáradása miatt.
További információk a Magyar Természettudományi Múzeum honlapján.

A többi kategória győztesei

AZ ÉV ROVARJA: Óriás szitakötő
AZ ÉV GOMBÁJA: Süngomba
AZ ÉV HÜLLŐJE: Elevenszülő gyík
AZ ÉV HALA: Balin

TOVÁBBI KÖRNYEZETVÉDELMI BEJEGYZÉSEINK

Page translation/Oldal fordítása