Környezettudatos tippek a konyhában

Környezettudatos tippek a konyhában

Lassan eljutunk oda itthon is, hogy az egyéneknek, háztartásoknak kezd egyre inkább fontossá válni a környezettudatos gondolkodás a csomagolások terén is. Erre válaszul a nagyvállalatok igyekeznek környezetbarátabb, akár teljesen újrahasznosított csomagolóanyagba csomagolni a termékeiket, végre a műanyag felhasználása visszaszorításra kerül, és még sorolhatnánk az érdemeket. Mindehhez csak hozzá tudunk tenni akkor, ha tudatosan, akkurátusan egyénenként is odafigyelünk a környezetünkre. Álljon itt néhány hasznos tipp a teljesség igénye nélkül, illetve az “irodalom”, melyből merítkeztünk.

  • Az egyik legfontosabb dolog a tudatos vásárlás. Mielőtt elindulnátok a boltba, nézzétek át, hogy mi az, ami már van otthon, és mi az, amit be kell szerezni. Próbáljátok meg tartani magatokat a bevásárlólistához, és kerüljétek az impulzív vásárlást.

  • A bevásárlás során igyekezzetek kerülni a külön becsomagolt termékeket, illetve a műanyag zacskókat. A zöldségeket, gyümölcsöket pakoljátok inkább valami könnyű, hálós anyagba, amit többször is felhasználhattok. A táskátokban mindig lapuljon textil bevásárlótáska, amibe elrakhatjátok a megvásárolt termékeket.
  • Ennél már csak az jobb, hogy ha megtehetitek, akkor olyan termékeket vásároljatok, amelyeknek egyáltalán nincs csomagolása. 2015-ben nyílt meg Magyarországon az első csomagolásmentes bolt, mostanra pedig rendkívül elterjedt, több városban is találkozhattok már vele, például itt Baján is van egy, az ÉLÉSKAMRÁM formájában.


  • A sütő használata rengeteg energiát fogyaszt – főleg ha sütés közben ki-kinyitogatjuk a sütő ajtaját. Ilyenkor ugyanis több fokkal csökken bent a hőmérséklet, amit vissza kell fűtenie. Így használjátok ki minél jobban, ha egyszer el kell indítani: tegyetek be egyszerre két tepsit, illetve miután elzártátok, a passzív hővel is fel lehet melegíteni vagy melegen tartani az ételt.
    +1 ÖTLET: lehet kapni retró szendvicssütőket, ezekben is meg lehet sütni néhány egyszerűbb fogást és sokkal kevesebb energia szükséges hozzá.
  • Temérdek mennyiségű elektronikai hulladékot termelünk, ugyanis ha valami elromlik, kidobjuk és veszünk egy másikat, pedig vannak, amiket meg is lehetne javíttatni, az új árának a töredékéért…
  • Ha valami kiömlik, egyből a papírtörlőért nyúlunk, pedig mennyivel egyszerűbb (és környezetkímélőbb) erre a célra egy szivacsot vagy többször használható, mosható törlőkendőt tartani. Tudtátok? A papírtörlőt sokan tévesen a szelektív hulladékgyűjtőbe dobják, pedig a kommunális hulladék között a helye.

    Gondoltátok volna, hogy egy átlagos magyar ember évente 257 kg szemetet termel? Tegyünk ellene akár a csomagolás – de ami ugyanilyen fontos -, akár az élelmiszerek vonalán is.

Bízunk benne, hogy cikkünk után kedvet kaptatok a témához, és akár utánaolvastok további ötleteknek. Addig is ajánljuk nektek ÖTLETEK, TIPPEK és KÖRNYEZETVÉDELEM témakörünket egyaránt.

További bejegyzéseink

Hullámkarton a kertben? Mutatjuk, hogyan használd.

A hullámkarton a csomagolás mellett a kertben is számos feladatra felhasználható, ezáltal könnyen hozzáférhető és [...]

Ti kérdeztétek: Áttetsző öntapadóra tudtok egyedi grafikát nyomtatni? Doboz egyedi méretben készíthető?

Ezúttal két olyan kérdés megválaszolásával készültünk, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb megkeresés érkezett hozzánk az elmúlt [...]

Bajai rendezvények | 2024

Az idei év is tele lesz különleges eseményekkel, programokkal és fesztiválokkal, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik [...]

Csomagautomata körkép – Melyikkel, miben, mennyiért?

A csomagautomaták fénykorukat élik, sokan előszeretettel használják csomagfeladáshoz, illetve választják ezt az opciót átvételhez a [...]

Kérdésed van az EPR díjjal kapcsolatban? Segítünk!

2023. júliusában váltotta fel a környezetvédelmi termékdíjat az EPR díj, amely minden olyan egyéni vállalkozót, [...]

Jelölés a szállítói csomagoláson? Ezt jelenti!

A szállítói kartondobozokon gyakran találkozhatunk különféle jelekkel, szimbólumokkal, melyeknek fontos jelentésük van a csomagolás, tárolás [...]

Készülj velünk csomagolás terén a Valentin napra!

Már csak néhány hét van hátra a szerelmesek ünnepéig, amit nektek, mint márka és/vagy webáruház [...]

Tippek bekuckózáshoz | film-, sorozat- és könyvajánló

Az év első hónapjaiban sokszor a legkényelmesebb otthon maradni, bebújni egy puha, meleg takaró alá, [...]

Page translation/Oldal fordítása