Palackot papírból?!

Palackot papírból?!

Pár hónappal ezelőtt bombaként robbant a hír szakmán belül, és néhány európai hírcsatornán egyaránt, hogy a Coca-Cola az első papírból készülő palackjait teszteli. A palack prototípusát egy dán cég készítette extraerős papírból, mikro mm-ben mérhető műanyag réteggel kiegészítve.


A hosszútávú cél az, hogy a palackok 100%-ban műanyagtól mentesen készüljenek úgy, hogy azok lezárás után magukban tartsák a szénsavat, és a papír alapanyag semmilyen formában ne “induljon meg” a palackban lévő folyadékba.

A PABOCO ÉS A COCA-COLA

A nagy óriás – a Coca-Cola – mellett számos más iparágban ismert multinacionális cég törekszik arra, hogy akár egyedül, akár másokkal kooperációban megoldásra jussanak abban, hogy közép -és hosszútávon a műanyagból készült palackjaikat papírból készült termékekre cseréljék le. Ennek számos olyan fejlesztési és tesztelési aspektusa van, melyet az iparágak terméktől függően saját maguk szájíze szerint kell, hogy alakítsanak. Más a folyékony vegyszer, más a szilárd halmazállapotú mosószer, más a szénsavas vagy szénsavmentes folyadék, stb. igénye. Különböző termékek különböző ideig kell, hogy kitartsanak a műanyag helyett papírból készült csomagolóanyagokban.

Nagy a valószínűsége, hogy a gyártók a jövőben a műanyag palackokon idővel az összes üvegből készült palackot, csomagolóanyagot, a dobozos üdítőkhöz használt alumíniumot papírra, papír alapúra szeretnék cserélni.

TUDTAD?

A Johnnie Walker whisky gyártója a Diageo bejelentette, hogy a világ leghíresebb skót whisky italát 2021-től papír alapú palackban is forgalmazni fogja.

PULPEX – A JÖVŐ FENNTARTHATÓ CSOMAGOLÓANYAGA

TUDTAD?

A papír palackok használata az eddigi műanyag -és üveg csomagolóanyagok használata helyett több, mint 30%-al kevesebb ún. szénlábnyomot hagy a világban.

Remélhetőleg hosszútávon mind a palackokat előállító cégek, mind azok felhasználói, mind a nagy -és kiskereskedelmi láncok, valamint a háztartások felkészülnek arra, hogy a jövőbeni papír hulladékokat valósan újrafelhasználják, ezáltal azok körforgása hatékony lehessen a környezetben. Ami bennünket kissé aggaszt ebben a témában az az, hogy az iparágunkra a papír iránti igény jelentősen megnövekedett, és a műanyagról papírra váltás miatt tovább növekedő igény mind a papírgyárak kapacitását jelentősen lefoglalja majd, mind a nyersanyag árának felhajtóerejévé válhat.

Persze ezen már a nagyok biztosan évek óta dolgoznak, így bízunk abban, hogy döntéseiket nem csak és kizárólag az üzleti célok vezérlik, és a tudatosság, a környezet védelme megalapozottan több éves munka eredményeként kerül célkeresztbe.

További bejegyzéseink

Hullámkarton a kertben? Mutatjuk, hogyan használd.

A hullámkarton a csomagolás mellett a kertben is számos feladatra felhasználható, ezáltal könnyen hozzáférhető és [...]

Ti kérdeztétek: Áttetsző öntapadóra tudtok egyedi grafikát nyomtatni? Doboz egyedi méretben készíthető?

Ezúttal két olyan kérdés megválaszolásával készültünk, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb megkeresés érkezett hozzánk az elmúlt [...]

Bajai rendezvények | 2024

Az idei év is tele lesz különleges eseményekkel, programokkal és fesztiválokkal, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik [...]

Csomagautomata körkép – Melyikkel, miben, mennyiért?

A csomagautomaták fénykorukat élik, sokan előszeretettel használják csomagfeladáshoz, illetve választják ezt az opciót átvételhez a [...]

Kérdésed van az EPR díjjal kapcsolatban? Segítünk!

2023. júliusában váltotta fel a környezetvédelmi termékdíjat az EPR díj, amely minden olyan egyéni vállalkozót, [...]

Jelölés a szállítói csomagoláson? Ezt jelenti!

A szállítói kartondobozokon gyakran találkozhatunk különféle jelekkel, szimbólumokkal, melyeknek fontos jelentésük van a csomagolás, tárolás [...]

Készülj velünk csomagolás terén a Valentin napra!

Már csak néhány hét van hátra a szerelmesek ünnepéig, amit nektek, mint márka és/vagy webáruház [...]

Tippek bekuckózáshoz | film-, sorozat- és könyvajánló

Az év első hónapjaiban sokszor a legkényelmesebb otthon maradni, bebújni egy puha, meleg takaró alá, [...]

Forrás: Packaging News

Page translation/Oldal fordítása