A műanyag csomagolásokról – csökkentés és újrahasznosítás

Környezetünk védelme és földünk fenntarthatósága érdekében társadalmi és gazdasági változásokra egyaránt szükség van a túlfogyasztás terén, ennek következtében a csomagolóanyag-felhasználás terén ugyancsak. Bízunk benne, hogy ezt idővel egyre többen felismerik majd, mi csak nyomatékosítani tudjuk a tényeket, és remélni, hogy a tudatosság lassan de biztosan mély gyökereket ereszt olvasóinkban.

Milyen környezeti hatásai vannak a műanyag csomagolásnak?

 • szennyezett tengerek, óceánok;
 • vízi és szárazföldi állatvilág veszélyeztetése;
 • mikroműanyag szennyezés a táplálékláncban;
 • jelentős szénlábnyomot hagy az előállítása;
 • több száz, vagy akár ezer éves lebomlási idő;
 • hulladékkezelési problémák, leterhelt szemétlerakók.

Ezen környezeti hatások miatt egyre fontosabb a műanyag csomagolás használatának csökkentése, az újrahasznosítás elősegítése, valamint az alternatív fenntartható csomagolási lehetőségek keresése és támogatása.

Hogyan lehet csökkenteni a felesleges műanyag csomagolás használatát?

 • Helyi termékek, élelmiszerek vásárlása: Mikor a piacon vásárolsz, akár teljesen elhagyhatod a műanyag csomagolást, ha kosarat, tárolókat viszel magaddal. Az utóbbi időben gyakran kerülnek megrendezésre Baján termelői piacok is, ahol a helyiek értékesítik portékáikat.
 • Tudatos vásárlás: Vásárláskor olvasd el a termékek címkéjét, hogy meggyőződj róla, a gyártó támogatja-e a fenntarthatóságot, környezetbarát-e a csomagolás.
 • Kerüld a felesleges csomagolóanyagokat: Ha van választási lehetőséged, kerüld a túlcsomagolt termékeket, például a darabonként csomagolt élelmiszereket.
 • Visszaváltható palackokat válassz: Ha teheted, vásárolj olyan italokat és élelmiszereket, amelyek palackjai visszaválthatók. Jó hír, hogy 2024 elejétől több ezer visszaváltó automatát telepítenek Magyarországon, ahol kuponok járnak majd a használat után.
 • Saját élelmiszerek készítése: Próbálj meg otthon készíteni olyan termékeket, amelyeket általában műanyagban vagy más nem fenntartható csomagolásban árulnak, például sajtot vagy házi csirkemellsonkát.

Hogyan lehet megfelelően újrahasznosítani a műanyag csomagolást?

A műanyag megfelelő újrahasznosítása rendkívül fontos a környezet védelme és az erőforrások megőrzése szempontjából, amiben némi odafigyeléssel nagyban segíthetünk.

Az első és legfontosabb lépés, hogy szelektíven kell gyűjteni a műanyagot, de nem mindegy, hogyan. Mielőtt kidobjátok a csomagolóanyagot a szelektív hulladékgyűjtőbe, tisztítsátok meg, mert az étel -és italmaradékok megnehezíthetik az újrahasznosítást.
A műanyag csomagolást tömörítsétek vagy vágjátok darabjaira, hogy minél több férjen el a konténerben és ezáltal hatékonyabban lehessen szállítani.

A legjobb, amit tehettek, ha nem csak hogy odafigyeltek az újrahasznosításra, hanem olyan termékeket is vásároltok, amelyeket már eleve újrahasznosított csomagolóanyagban árusítanak.

További bejegyzéseink

Kérdésed van az EPR díjjal kapcsolatban? Segítünk!

2023. júliusában váltotta fel a környezetvédelmi termékdíjat az EPR díj, amely minden olyan egyéni vállalkozót, [...]

Bajai rendezvények | 2024

Az idei év is tele lesz különleges eseményekkel, programokkal és fesztiválokkal, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik [...]

Jelölés a szállítói csomagoláson? Ezt jelenti!

A szállítói kartondobozokon gyakran találkozhatunk különféle jelekkel, szimbólumokkal, melyeknek fontos jelentésük van a csomagolás, tárolás [...]

Készülj velünk csomagolás terén a Valentin napra!

Már csak néhány hét van hátra a szerelmesek ünnepéig, amit nektek, mint márka és/vagy webáruház [...]

Tippek bekuckózáshoz | film-, sorozat- és könyvajánló

Az év első hónapjaiban sokszor a legkényelmesebb otthon maradni, bebújni egy puha, meleg takaró alá, [...]

Az idei évben ezt használd megjelenéseidben: PEACH FUZZ – a 2024-es év színe

A tavalyinál jelentősen visszafogottabb, könnyebben beilleszthető arculati színek kiegészítéseként. Ismerjétek meg az idei év színét. [...]

Vásárolnék nálatok … Nyitva vagytok? – áttörés a személyes megkeresésekben

A tavalyi év igazi áttörést hozott az online leadott megrendelések személyes átvételében a millerpack.hu-n, és [...]

Page translation/Oldal fordítása