A műanyag csomagolásokról – csökkentés és újrahasznosítás

Környezetünk védelme és földünk fenntarthatósága érdekében társadalmi és gazdasági változásokra egyaránt szükség van a túlfogyasztás terén, ennek következtében a csomagolóanyag-felhasználás terén ugyancsak. Bízunk benne, hogy ezt idővel egyre többen felismerik majd, mi csak nyomatékosítani tudjuk a tényeket, és remélni, hogy a tudatosság lassan de biztosan mély gyökereket ereszt olvasóinkban.

Milyen környezeti hatásai vannak a műanyag csomagolásnak?

 • szennyezett tengerek, óceánok;
 • vízi és szárazföldi állatvilág veszélyeztetése;
 • mikroműanyag szennyezés a táplálékláncban;
 • jelentős szénlábnyomot hagy az előállítása;
 • több száz, vagy akár ezer éves lebomlási idő;
 • hulladékkezelési problémák, leterhelt szemétlerakók.

Ezen környezeti hatások miatt egyre fontosabb a műanyag csomagolás használatának csökkentése, az újrahasznosítás elősegítése, valamint az alternatív fenntartható csomagolási lehetőségek keresése és támogatása.

Hogyan lehet csökkenteni a felesleges műanyag csomagolás használatát?

 • Helyi termékek, élelmiszerek vásárlása: Mikor a piacon vásárolsz, akár teljesen elhagyhatod a műanyag csomagolást, ha kosarat, tárolókat viszel magaddal. Az utóbbi időben gyakran kerülnek megrendezésre Baján termelői piacok is, ahol a helyiek értékesítik portékáikat.
 • Tudatos vásárlás: Vásárláskor olvasd el a termékek címkéjét, hogy meggyőződj róla, a gyártó támogatja-e a fenntarthatóságot, környezetbarát-e a csomagolás.
 • Kerüld a felesleges csomagolóanyagokat: Ha van választási lehetőséged, kerüld a túlcsomagolt termékeket, például a darabonként csomagolt élelmiszereket.
 • Visszaváltható palackokat válassz: Ha teheted, vásárolj olyan italokat és élelmiszereket, amelyek palackjai visszaválthatók. Jó hír, hogy 2024 elejétől több ezer visszaváltó automatát telepítenek Magyarországon, ahol kuponok járnak majd a használat után.
 • Saját élelmiszerek készítése: Próbálj meg otthon készíteni olyan termékeket, amelyeket általában műanyagban vagy más nem fenntartható csomagolásban árulnak, például sajtot vagy házi csirkemellsonkát.

Hogyan lehet megfelelően újrahasznosítani a műanyag csomagolást?

A műanyag megfelelő újrahasznosítása rendkívül fontos a környezet védelme és az erőforrások megőrzése szempontjából, amiben némi odafigyeléssel nagyban segíthetünk.

Az első és legfontosabb lépés, hogy szelektíven kell gyűjteni a műanyagot, de nem mindegy, hogyan. Mielőtt kidobjátok a csomagolóanyagot a szelektív hulladékgyűjtőbe, tisztítsátok meg, mert az étel -és italmaradékok megnehezíthetik az újrahasznosítást.
A műanyag csomagolást tömörítsétek vagy vágjátok darabjaira, hogy minél több férjen el a konténerben és ezáltal hatékonyabban lehessen szállítani.

A legjobb, amit tehettek, ha nem csak hogy odafigyeltek az újrahasznosításra, hanem olyan termékeket is vásároltok, amelyeket már eleve újrahasznosított csomagolóanyagban árusítanak.

További bejegyzéseink

Mire jó a szálerősített papír ragasztószalag?

A szálerősített papír ragasztószalag egy erős és sokoldalú termék, amely számos feladathoz és felhasználási területhez [...]

A műanyag csomagolásokról – csökkentés és újrahasznosítás

Környezetünk védelme és földünk fenntarthatósága érdekében társadalmi és gazdasági változásokra egyaránt szükség van a túlfogyasztás [...]

Csomagolási trendek 2023

A csomagolás terén folyamatosan alakulnak ki új trendek, amelyek a fogyasztói preferenciák, technológiai fejlesztések és [...]

Ilyen lesz a szeptember Baján

Mikor arról beszélünk, hogy milyen csodálatos helyen élünk, nem csak a természeti adottságok jutnak eszünkbe, [...]

30 évesek vagyunk, idén több kedvezményes időszakkal érkezünk felétek

Idén, 2023-ban érkeztünk el a MILLERPACK.HU csomagolóanyag webáruházat működtető Printroom Bt., cégünk alapításának 30. évfordulójára. [...]

Online vállalkozás kezdőknek: így lépj sikeresen a digitális piacra

Az online vállalkozás indítása izgalmas lehetőség, de fontos alaposan előkészíteni és megtervezni a folyamatot. Néhány [...]

Újabb matricák tekercses kivitelben

Az első félévünk újdonságainak sorát az öntapadó matricákkal zárjuk, melyekből ismét átvittük néhány korábbi grafikánkat [...]

Múzeumok Éjszakája 2023 – “TRendben vagyunk”

A minden évben megrendezésre kerülő, országos programsorozat idei mottója, a “TRendben vagyunk” arra ösztönzi a [...]

Page translation/Oldal fordítása