Egyedi doboz bevezetésén gondolkodsz? – II. rész

egyedi doboz, millerpack csomagolóanyag blog, csomagolás, csomagolóanyag, kartondoboz, papírdoboz

Milyen fix költségekkel kell számolnom, ha egyedi dobozt szeretnék termékemnek?

Bejegyzésünk első részében az időre, mint hol szűkebb, hol tágabb keresztmetszetre koncentráltunk. Most pedig áttérünk a költség oldalra. Kérjük, bejegyzésünket úgy olvassátok, hogy ahány termék, ahány megkeresés – annyiféle változat lehetséges költségekre. Mi igyekszünk a legtöbbet számba venni, hogy ne érjen senkit meglepetés.

Két nagy csoportba osztanánk a költségeket. Az első csoport legyen az egyszer, egyetlen alkalommal megfizetendő, fix költségek sora. Ezzel akkor kell elsősorban számolnotok, ha az egyedi doboz teljesen új: új a méretetek, új a grafikátok, más alapanyagot használnátok, mint eddig, és még sorolhatnánk, de talán ezek a legfontosabbak.

Ebbe a csoportba tartozhatnak a következő költségek:

1.) Egyszeri formatervezési költség: ha olyan dobozt szeretnél, amihez nincs formánk, egyedi méretben, megjelenésben gondolkodsz, akkor ezt kizárólag a te igényeid szerint meg kell terveznünk.

2.) Mintakészítési költség: a terv alapján készítenünk kell mintadarabot, melyet elküldünk feléd futárszolgálattal vagy postai úton. Ennek a mintakészítésnek is van költsége, mely esetenként jóváírható a megrendelés összegéből.

3.) Grafikatervezési költség: akár grafikust fogadsz, akár a dobozkészítő céget bízod meg egyedi terméked kialakítására, mindenképpen számolnod kell költséggel, hiszen kézbe venni a termékedet, dolgozni annak – igényeid szerinti – grafikáján, egyeztetni annak eredményét – akár több hetet is igénybe vehet a tervezés részéről. Érdemes erre a részre még az árajánlat kérésedben kitérni.

4.) Egyszeri kivágószerszám készítési költség: egyedi méret, egyedi forma esetén kizárólag a te dobozodhoz készítünk kivágó formát, mely gyakorlatilag alakot ad dobozodnak, biztosítja a hajtást és a zárást úgy, ahogy azt a tervben elfogadod. Attól függően, hogy mekkora méretű, milyen alakú a dobozod, valamint attól függően, hogy milyen mennyiséget rendelsz, a nyomdának ki kell találnia, hogy melyik méretű berendezés a leggazdaságosabb a dobozok kivágására. Ehhez képest alakul egyszer megfizetendő formakészítési költséged. Fontos tudni, hogy 1-1 ilyen kivágószerszámmal több 10.000 darab egyedi doboz készíthető, így akár évekig nem szükséges ezt újra rendelned, újra fizetned. Kivéve persze, ha megint egy új formán, vagy méreten törnéd a fejedet.

5.) Szállítás költsége: mindegy, hogy végül a dobozt gyártó cég, vagy ti szervezitek a fuvart a célba érésre, de fontos, hogy a szállítási költséget is számba vegyétek egy darab dobozra jutó költség kalkulációtoknál.

Beszállítónként, nyomdánként, stúdióként lehetségesek még további költségek, melyek cégspecifikusak. Javasoljuk inkább az elején mindent letisztázni, hogy a számlázásnál senkit ne érjen meglepetés.

TIPP: Beérkező ajánlataitok vizsgálatakor érdemes megnéznetek, hogy ezek a fenti költségek külön szerepelnek vagy beépítésre kerülnek-e az egységárakba.

Ha egyedi dobozban gondolkodsz, és szívesen kérnél árat tőlünk is, bátran keress bennünket elérhetőségeinken, örömmel segítünk.

A téma további bejegyzései

Egyedi doboz bevezetésén gondolkodsz? – I. rész

Ismétlés a tudás anyja. Éppen ezért, és még azért, mert szerencsénkre kellőképpen le vagyunk terhelve [...]

Egyedi doboz bevezetésén gondolkodsz? – IV. rész

Az egyedi doboz gyártásról szóló bejegyzéssorozatunkban olvashattatok már arról, hogy mennyi időbe telik, mire a [...]

Page translation/Oldal fordítása