A lebomló fóliacsomagolás lesz a jövő?

fóliacsomagolás, millerpack csomagolóanyag blog, csomagolás, komposztálás, lebomló műanyag, műanyagszennyezés, környezetvédelem, környezettudatosság

Egyre nagyobb az igény a komposztálható csomagolásokra

Napjainkban a fóliacsomagolások alapvető nyersanyaga a polietilén. 2016-ban a világon 12 kg volt az éves polietilén-felhasználás egyetlen egy főre levetítve. 12 kg??? Becslések szerint idén, 2017-ben akár 92 millió tonna is lehet rá a kereslet úgy, hogy a Föld számos országában még csak nem is hallottak róla. Tudtátok, hogy egy polietilén műanyagból készült csomagolás akár 1000! évig is kallódhat környezetünkben, mire így vagy úgy de átalakul?

Évek óta olvashatjuk, hogy újabb és újabb kutatások indulnak környezetbarát csomagolóanyagok előállítására, így indult a lebomló műanyagból készült fóliacsomagolás gyártása is. Ezek a műanyagok kezdenek teret hódítani a közvetlen termékcsomagolásoknál éppúgy mint egy bolti műanyag tasaknál.

Így, hogy már létezik környezetbarát alternatíva a műanyag zacskókra, egyre több ország lép fel a műanyagszennyezés ellen azzal, hogy száműzik a polietilén bevásárlószatyrokat a kereskedelmi szektorból. Franciaországban például csakis bioeredetű, házilag komposztálható zacskókat lehet már használni. Ezek a fóliacsomagolások 30%-ban újratermelődő nyersanyagokból készülnek. Többségük vízáteresztő tulajdonsággal rendelkezik, így főleg száraz tartalmak tárolására alkalmasak, mint például zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húsok, halak.

Ezeket a bioeredetű zacskókat bátran bedobhatjuk a házi komposztálóba, ahol a különböző élőlények (giliszták, férgek, gombák, stb.) könnyedén lebontják. Mostanában egyre elterjedtebb a komposztálás, de hogy mire is jó…?

• Csökkenthetjük vele a hulladéklerakókba, égetőkbe, szennyvíz-tisztítókba kerülő szerves hulladék mennyiségét.

• A kerti és konyhai hulladékokat visszajuttathatjuk a környezetbe.

• Termékenyebb lesz tőle a talaj, ezáltal egészségesebb növényeket termeszthetünk.

• Megtakaríthatunk vele, hiszen kevesebb hulladékot állítunk elő, és a gazdaboltból sem szükséges többé virágföldet, komposztot beszerezni.

• Azzal hogy elégetés helyett komposztálod az avart és a kerti hulladékot, elkerülöd a légszennyezést.

Biztosak vagyunk benne, hogy az évek óta tartó folyamat, mely a szelektív hulladékgyűjtéstől indulva az újra felhasznált csomagolóanyagokban (is) megtestesül, jelentős befolyással bír környezetünk védelmében. A házi komposztálás a körforgásnak egy része, háztartások szintjén történő megvalósítása. A lebomló műanyagból készült zacskókat, csomagolásokat reményeink szerint belátható időn belül nem is kell külön kezelni, egyszerűen mehet a házi komposztálóba, hogy újabb hasznos anyag képződjön belőle.

Bár a lebomló műanyagok előállítása egyelőre jelentősen nagyobb költséggel jár, mint elődjeik gyártása, bízunk benne, hogy minél hamarabb elterjednek hazánkban is ezek a környezettudatos megoldások.

Forrás: Packaging, KVVM

Page translation/Oldal fordítása