A franciák nemet mondtak a műanyag zacskóra – Lehet, hogy nálunk is eljön ez az idő?

millerpack csomagolóanyag blog, környezetvédelem, műanyag, környezetszennyezés, vízszennyezés, csomagolóanyag

A nejlonzacskókra is kivethetik az 1900 forintos termékdíjat

Tudtátok, hogy a biológiailag nem lebomló műanyagok természetes körülmények között csak több száz év alatt tűnnek el? Franciaországban évente ötmilliárd műanyag zacskót használtak eddig, melyeknek – a becslések szerint – a fele elkallódott a környezetben.

Egy korábbi bejegyzésünkben már írtunk a műanyagszennyezésről. A műanyag zacskók épp úgy eljutnak az óceánokba, mint a többi hulladék – óriási károkat okozva. Az ott élő állatok belegabalyodnak, megfulladnak tőle, vagy összekeverik a táplálékkal és megeszik, ami lassan, de szintén a halálukat okozhatja.

Ebből lett elegük a környezetvédőknek és a tíz évig tartó vita után tavaly sikerült kivívniuk maguknak, hogy a kereskedelmi szektorban ezentúl tilos a műanyag zacskók használata. Az pedig az idei év elején kerül bevezetésre, hogy a polcról levehető élelmiszeráru sem csomagolható nejlonba, csakis bioeredetű, házilag komposztálható zacskókat lehet majd használni.

A zacskók mellett Franciaország az eldobható műanyag poharaknak, evőeszközöknek is hadat üzent. A csomagolóanyag gyártók természetesen tiltakoznak.

Hazánkban a reklámtáskák után évek óta kilónként 1900 forintos termékdíjat szükséges fizetni. Könnyen meglehet, hogy a jövőben ezt a pluszterhet a ma még ingyenesen kapható nejlonzacskókra is kiterjesztik. Az Európai Unió irányelvei szerint a tagországoknak 2025 végére 40 darabra kell visszaszorítaniuk az egy főre jutó mennyiséget az efféle csomagolóanyagból.

Forrás: Packaging, Magyar Idők

Page translation/Oldal fordítása