TOP 5 ötlet a hétköznapokra

Környezetvédelem témában rendkívül szögletesen gondolkodunk. Hisszük, hogy radikális, a jelenlegi berögzött hétköznapi fogyasztói magatartást jelentősen megváltoztató gondolkodásra van szükségünk annak érdekében, hogy valódi változás induljon el.

A multinacionális nagyvállalatok, világszintű gyártó -és kereskedő cégek számos intézkedési tervet, fejlesztéseket jelentettek be, és jelentenek be szinte már napi szinten kommunikációjuk során. Azt azonban ne felejtsétek, hogy nekik továbbra is elsősorban az az érdekük, hogy mi, vásárlók és végfelhasználók, minél több terméket vásároljunk tőlük. Ezt a bekezdést hosszan tudnánk tovább boncolgatni, és az objektív mérőszámokat kiegészítve saját véleményünkkel, mindenféle oldalról alátámasztani a tényeket. Most inkább nem ezt tesszük, hanem koncentrálunk arra, hogy mi, otthon, a 4 fal között hogyan tudunk hozzájárulni a változáshoz.

  1. Likvidáljátok a műanyag palackos ásványvizeket, üdítőitalokat a háztartásokból. Használjatok vízszűrő berendezéseket, vásároljatok ballonos szűrt vizet, cseréljétek azokat ha kifogyott belőle a szűrt, tiszta víz. Igyatok szörpöket, gyártsatok ti magatok üdítőitalokat.
  2. Bevásárlásnál használjatok textil, mosható tasakokat, műanyag dobozokat. Vegyétek a fáradságot, és ha lementek a boltba, hétvégén piacra indultok, készítsetek össze egy bevásárlótáskát, amibe beleteszitek textil zsákjaitokat a gyümölcsöknek, zöldségeknek. Dobozaitokat megtölthetitek friss húsokkal, sajtokkal a piaci árusoknál.
  3. Kezeljétek a papír és műanyag hulladékokat tudatosan. Ha már van lehetőség, akkor legalább a műanyag és papír hulladékot próbáljuk külön kezelni, rendszerezni, fáradtságot nem kímélve megkeresni azt a szelektív hulladékgyűjtőt, amiben hosszútávon tudtok gondolkodni.
  4. Ha már csomagolás, akkor inkább papír. Vásárolj papírba csomagolt terméket minden esetben, amikor csak megteheted.
  5. Ne vásároljátok meg, ha nincs rá szükségetek. Végül pedig egy valójában radikális gondolattal zárjuk a sor. Vegyetek vissza a fogyasztásból. Számos dolgot megvásárolunk, amire igazából sem a szervezetünknek, sem a háztartásunknak nincs szüksége. Jobb esetben elfogy, elhasználjuk, rosszabb esetben pedig a szemétben köt ki. Gondold át, mielőtt megveszed.

Kiegészítésnek szeretnénk felétek is megerősíteni, hogy a műanyagot nem lehet kiiktatni életünkből. Számos iparág használja azt termékek gyártásához, csomagoláshoz. Funkcionálisan például utóbbi esetben, a csomagolásnál, sok-sok olyan tényező van, ami végett fizikai képtelenség és kémiai hibázási lehetőség lenne elhagyni, vagy alternatívával helyettesíteni a már megszokott műanyagot.

Természetesen számos olyan intézkedés születik a nagyvállalatoktól, melyekre alapjaiban szükség van, melyek nagymértékben hozzájárulnak környezetünk védelméhez hosszabb távon.

Nekünk azonban javasolt a másik irányból megközelítve, végfelhasználói szemmel nézve változnunk.

Page translation/Oldal fordítása