A nap 24 órájában, 5 másodpercen belül.

2020. március 2. – Ettől a dátumtól kezdve minden hazai banknak a belföldi, egyedi 10 millió forint alatti átutalásokat az év minden napján, a nap 24 órájában 5 másodperc alatt kell eljuttatni a feladótól a címzett bankszámlájára olyan módon, hogy a címzettnél azonnal felhasználható legyen.

Az úgynevezett digitális pénzügyi transzformáció magába foglalja az idén nálunk is bevezetésre kerülő azonnali fizetési opciók választási lehetőségét az élet bármely területén. Mindez az e-kereskedelem, a kereskedelem és a szolgáltatások tekintetében is új lehetőségeket hoz majd magával.

A webáruházak az egyik olyan szegmens, akik a leggyorsabban kapcsolódhatnak be az azonnali fizetés rendszerébe. Olyan kereskedőknél, szolgáltatóknál is megjelenhet az elektronikus fizetés lehetősége, akiknél ezidáig nem lehetett bankkártyával fizetni. Az új fizetési lehetőség a webáruházak számára jelentős költségmegtakarítást jelenthet.

Az azonnali fizetésre 2 opció áll majd rendelkezésre a webáruház üzemeltetők részére.

1.) QR KÓD LEFOTÓZÁSÁVAL INDÍTOTT BANKI AZONNALI UTALÁS
Ebben a fizetési módban az átutaláshoz elengedhetetlenül szükséges valamennyi adat – úgymint címzett, címzett bankszámlaszáma, fizetendő összeg, közlemény – egy kód generátor segítségével QR kódba kerül csomagolásra a kereskedő által.
A fizető félnek rendelkeznie kell mobilbanki alkalmazással, vagy harmadik feles fizetéskezdeményezési szolgáltató mobilalkalmazásával, és így ezen az applikáción keresztül lefotózott QR kóddal automatikusan kitöltésre kerülnek a banki utaláshoz szükséges mezők. A fizető félnek csak annyi lesz a feladata, hogy ellenőrizze az adatokat és egy gyors jóváhagyással elindítsa az átutalást.

2.) FIZETÉSI KÉRELEM ALAPJÁN INDÍTOTT AZONNALI FIZETÉS
Abban az esetben, amikor az ügyfél, fizető fél nem rendelkezik mobilbanki applikációval, vagy egyszerűen nincs gyakorlata ebben a módszerben, akkor akár dönthet úgy is, hogy például egy mobilszámára kér fizetési kérelmet, és annak jóváhagyásával rendezi megrendelésének ellenértékét.
Ebben az esetben például a webáruház tulajdonosa, a kereskedő a fizető fél mobilszámán keresztül, az ahhoz hozzárendelt bankszámlára küldi a banki utaláshoz szükséges valamennyi adatot.

Azt gondoljuk, ez a törvény által szabályozott lehetőség mind a vásárló, mind a kereskedő számára megkönnyítheti a mindennapokat, gyorsan, pontosan és hiba nélkül.

Érdemes időben felkészíteni webáruházatokat, meglévő vásárlóitokat ezekre a lehetőségekre.


Page translation/Oldal fordítása