BAKANCSLISTA, avagy útmutató Bajához

bakancslista, Baja, programok, ha Baján jársz, bajait ajánlunk

A Bakancslista című filmet valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Átvéve az ötletet, összeírtuk nektek, miket érdemes meglátogatnotok, kipróbálnotok, ha városunkban jártok. 🙂

☑ Baját úgy is szokás nevezni, hogy a “halászlé fővárosa”. Látogassatok el a minden év júliusában megrendezésre kerülő Bajai Halfőző Fesztiválra, és kóstoljátok meg a méltán híres ételünket.

☑ Nincs is jobb, mint a kánikulában a víz közelségét élvezni a Sugovica vagy a Duna szabadstrandján.

☑ A Türr István Múzeum állandó kiállításaiból megismerhetitek bajai elődeink szokásait, mindennapjait.

bakancslista, Baja, programok, ha Baján jársz, bajait ajánlunk

☑ Ha egy kis izgalomra és fejtörésre vágytok, tegyétek próbára magatokat a ZárkaLand szabadulószoba játékában. (Némi bennfentes információ: hamarosan új feladatsorral bővül a repertoár, így azoknak is érdekes lehet, akiknek egyszer már sikerült kijutniuk onnan.)

☑ A történelmi belváros azok számára sem veszít a szépségéből, akik nap, mint nap látják. Tekintsétek meg a Szentháromság-szobrot, a Városházát – ami régen Grassalkovich-palota volt -, majd kortyolgassatok el egy kávét valamelyik főtéri kávézó teraszán, gyönyörködve a látványban.

☑ Tudtátok, hogy Baja közelében található Európa egyik legnagyobb ártéri erdeje, a Gemenc? Üljetek fel az erdei vasútra, majd szálljatok le az egyik megállónál és sétáljatok végig a tanösvényen.

☑ A Bagolyvár, más néven Miskolczy Ferenc-emlékház hosszú várakozás után megnyitotta kapuit a kíváncsi szemek előtt. Tekintsétek meg az itt található helytörténeti, képzőművészeti kiállítást!

Béreljetek kenut és szeljétek a vizet! Bátrabbaknak ajánljuk a Dunát, az – egyelőre – kezdőknek inkább a Sugovica sodrástól mentes vizét javasoljuk.

bakancslista, Baja, programok, ha Baján jársz, bajait ajánlunk
bakancslista, Baja, programok, ha Baján jársz, bajait ajánlunk

Fussatok végig egy “nagy-sziget kört” a Petőfi-sziget futópályáján, ami szinte teljesen végigköveti a belvárosban elterülő folyót.

☑ Remek kiránduló célpont lehet a Nagy-Pandúr-sziget. Nem sokkal az erdei kerékpárút után elérkeztek az Ökoparkhoz, ahol az ötszintes kilátó tetején panoráma távcsővel szemlélhetitek a tájat, lent interaktív tanösvény várja a gyerekeket, és akár bográcsozhattok is a szabadtéri főzőhelyeken.

☑ Az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ épülete egykor zsinagógaként szolgált, és még ma is áthatja falait a múlt lehelete. Kétség kívül az ország legszebb könyvtárainak egyike, így érdemes megtekinteni.

☑ Páratlan élmény lehet egy séta a naplementében a Duna Hoteltől a Sugó-parti sétányon át a Türr István kilátóig, ahol a magasból nézhetitek, ahogy egymásba torkollik a Duna és a Sugovica.

bakancslista, Baja, programok, ha Baján jársz, bajait ajánlunk
bakancslista, Baja, programok, ha Baján jársz, bajait ajánlunk

☑ A Halászati Mini Skanzent a halászati hagyományok felelevenítése céljából hozták létre, hogy gyakorlatban is bemutassák, hogy végezte ezt a mesterséget a kor embere. A skanzent a Türr István kilátó mellett találjátok.

☑ Nemrégiben egy nagy sikernek örvendő gasztrofesztivállal bővültek az éves, állandó programok. Ha szeretitek a kézműves söröket és a streetfoodot, ott a helyetek a BEERBQ-n!

☑ A Kiserdő Kalandpark a kisgyerekeknek, de akár a felnőtteknek is felhőtlen szórakozást nyújthat. A 12 pályán közel 100 akadály várja a vállalkozó szelleműeket.

☑ Baja városa számtalan gyönyörű templommal büszkélkedhet, legalább egybe mindenképp térjetek be!

☑ Ha szerdán vagy szombaton jártok erre, a Bajai Városi Piacot sem szabad kihagyni, ahol helyi és környékbeli termelők finomságait kóstolhatjátok meg.

Ti mennyit pipálhattok ki eddig? Ez a kis lista akár azoknak is hasznos lehet, akik itt élnek Baján. Sokszor hajlamosak vagyunk egy pillantás nélkül elsétálni a város értékei mellett, rohanni a teendők miatt, pedig hálásak lehetünk, hogy egy ilyen különleges helyen élünk – ismerjük hát meg jobban!

Képek forrása: Unsplash, Molnár Attila fotós, Bajai Képek

Page translation/Oldal fordítása