BAKANCSLISTA, avagy útmutató Bajához

A Bakancslista című filmet valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk. Átvéve az ötletet, összeírtuk nektek, miket érdemes meglátogatnotok, kipróbálnotok, ha városunkban, Baján jártok.

☑ Baját úgy is szokás nevezni, hogy a “halászlé fővárosa”. Látogassatok el a július első hétvégéjén megrendezésre kerülő Bajai Halfőző Fesztiválra, és kóstoljátok meg méltán híres ételünket.

☑ Nincs is jobb, mint a kánikulában a víz közelségét élvezni a Sugovica vagy a Duna szabadstrandján.

☑ A Türr István Múzeum állandó kiállításaiból megismerhetitek bajai elődeink szokásait, mindennapjait.

bakancslista, Baja, programok, ha Baján jársz, bajait ajánlunk
A néhány éve felújított Tóth Kálmán tér.

☑ A történelmi belváros azok számára sem veszít a szépségéből, akik nap, mint nap látják. Tekintsétek meg a Szentháromság-szobrot, a Városházát – amely régen Grassalkovich-palota volt -, majd kortyolgassatok el egy italt valamelyik főtéri kávézó teraszán, gyönyörködve a látványban.

☑ Tudtátok, hogy Baja közelében található Európa egyik legnagyobb ártéri erdeje, a Gemenc? Üljetek fel az erdei vasútra, majd szálljatok le az egyik megállónál és sétáljatok végig a tanösvényen.

☑ A Bagolyvár pár évvel ezelőtt megnyitotta kapuit a kíváncsi szemek előtt és Miskolczy Ferenc-emlékház néven folyamatosan látogatható. Tekintsétek meg az itt található, Miskolczy Ferenc munkásságát, életét bemutató képzőművészeti kiállítást!

Béreljetek kenut és szeljétek a vizet! Bátrabbaknak ajánljuk a Dunát, az – egyelőre – kezdőknek inkább a Sugovica sodrástól mentes vizét javasoljuk.

Fussatok végig egy “nagy-sziget kört” a Petőfi-sziget futópályáján, ami szinte teljesen végigköveti a belvárosban elterülő folyót.

☑ Remek kiránduló célpont lehet a Nagy-Pandúr-sziget. Nem sokkal az erdei kerékpárút után elérkeztek az Ökoparkhoz, ahol az ötszintes kilátó tetején panoráma távcsővel szemlélhetitek a tájat, lent interaktív tanösvény várja a gyerekeket, és akár bográcsozhattok is a szabadtéri főzőhelyeken.

☑ Az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ épülete egykor zsinagógaként működött, és még ma is áthatja falait a múlt. Kétségkívül az ország legszebb könyvtárainak egyike, érdemes megtekinteni.

☑ Páratlan élmény lehet egy séta a naplementében a Duna Hoteltől a Sugó-parti sétányon át a Türr István kilátóig, ahol a magasból nézhetitek, ahogy egymásba torkollik a Duna és a Sugovica.

☑ A Halászati Mini Skanzent a halászati hagyományok felelevenítése céljából hozták létre, hogy gyakorlatban is bemutassák, hogy végezte ezt a mesterséget a kor embere. A skanzent a Türr István kilátó mellett találjátok.

☑ Egy ideje a Halfőző Fesztivál mellett újabb állandó, nagy nyári programmal bővült a város. Ha szeretitek a kézműves söröket és a streetfoodot, ott a helyetek a BEERBQ-n!

☑ Baja városa számtalan gyönyörű templommal büszkélkedhet, legalább egybe mindenképp térjetek be!

☑ Ha szerdán vagy szombaton jártok erre, a Bajai Városi Piacot sem szabad kihagyni, ahol helyi és környékbeli termelők finomságait vásárolhatjátok meg.

☑ A fenti pontokban nem szedtünk össze minden lehetőséget, természetesen bőven akad még program, látnivaló a városunkban, amihez ötleteket többek között az évek óta frissülő Ha Baján jársz rovatunkban találhattok.

Ti mennyit pipálhattok ki eddig? Ez a kis lista akár azoknak is hasznos lehet, akik itt élnek Baján. Sokszor hajlamosak vagyunk egy pillantás nélkül elsétálni a város értékei mellett, rohanni a teendők miatt, pedig hálásak lehetünk, hogy egy ilyen különleges helyen élünk – ismerjük hát meg jobban!

Képek forrása: Molnár Attila fotós, Bajai Képek

További bejegyzéseink

Page translation/Oldal fordítása