Popcorn, mint csomagolóanyag?

Popcorn, mint csomagolóanyag?

Gondoltátok volna, hogy évente a világban nagyságrendileg 8 millió tonna hungarocell készül, amit főként csomagolásra használnak? Évszázadokba is beletelhet mire ez a polisztirol anyag lebomlik. Ezalatt az idő alatt mikroműanyagok válnak le róla, amelyek szennyezik a környezetet, a vizeinket, nem utolsó sorban pedig az emberi szervezetre is káros hatással vannak.

Evégett kezdett el Alireza Kharazipour német professzor azon gondolkodni, milyen környezetbarát megoldással lehetne kiváltani a környezetre rendkívül káros polisztirol anyagot. A moziban vette észre, hogy a popcorn szerkezete mennyire hasonlít a polisztirolhoz – és mint a későbbiekben kiderült, előnyösebb tulajdonságokkal is rendelkezik, például a gyúlékonyság szempontjából*.

*(Míg a polisztirol panelek láng hatására megolvadnak és mérgező gázokat bocsátanak a légkörbe, a pattogatott kukoricából készült panelek alig gyulladnak meg.)

Mára már kifejlesztették a csapatával a pattogatott kukorica granulátumból készült, háromdimenziós formához illeszkedő csomagolóanyagot, amely a jövőben akár ki is válthatja majd a hungarocellt.

Kíváncsi vagy, hogyan készül?

A kukoricatörmeléket gőznyomásos eljárással pattogatott kukoricává expandálják. Az expandálás során a térfogata 15-20%-kal nő meg. Ezután egymáshoz préselik őket, hogy lapokat, paneleket képezzenek. A kötőanyag, amivel összefogják őket, komposztálható növényi fehérje, így ez is teljesen környezetbarát.

Központi kérdés volt az, hogyan lehetne megakadályozni, hogy nedvesség hatására elkezdjen lebomlani, azonban erre is találtak megoldást. Úgynevezett bevonási eljárást alkalmaznak a felületen – például tejsavval -, így a kukorica víztaszító marad.

További előnye még, hogy a kukoricaipar ehetetlen melléktermékeiből is előállítható, így nem arról van szó, hogy a környezetbarát csomagolóanyag árán el kellene venni a hasznos élelmiszer-alapanyagot az emberektől vagy az állatoktól, hanem olyan anyagot is fel lehet használni hozzá, amelyre egyébként nem lenne szükségünk fogyasztásban.

Többször fel lehet használni, mielőtt az élettartamának végéhez érne, és teljes mértékben lebomló, akár az otthonunkban is komposztálható.


Tudtad, hogy vannak olyan megoldások is a csomagolásban, ahol térkitöltőként használják a popcorn-t?

Ez sem rossz ötlet, de mi inkább a nálunk is elérhető biológiailag lebomló térkitöltő habot javasolnánk erre a célra. Környezetbarát, komposztálható, fizikai paramétereiben megfelel a térkitöltőkkel szemben támasztott követelményeknek.

Forrás: ProcuRising, Packaging Insights

További bejegyzéseink

Ti kérdeztétek: színes nyomtatás, PostaPont, egyedi doboz 2 hét alatt?

Rég jelentkeztünk hasonló témájú bejegyzéssel, azonban rendszeresen felmerülnek újabb és újabb aktuális kérdések, így most [...]

Térkitöltés háztartásban IS könnyen lebomló anyaggal

Biológiailag lebomló térkitöltő habunk 500 literes kiszerelésben elérhető állandó készletünkről. Pár hónappal ezelőtt új formában [...]

Save the Date: őszi akciós dátumok

Az őszi időszak számos akciós dátumot, marketing kommunikációs lehetőséget tartogat, amelyeket érdemes észben tartanotok és [...]

2023. évi ünnepi szezon újdonságai

Ismét elérkeztünk az év legpörgősebb részéhez, ami a novemberi akciók és a karácsony közeledte végett [...]

Mennyi idő alatt bomlanak le a csomagolóanyagok?

A különböző csomagolóanyagok lebomlási ideje jelentősen eltérhet egymástól, és függ a környezeti körülményektől, például a [...]

Könyvajánló: Zero waste

Egy olyan témában ajánlunk most nektek könyveket, ami nemcsak környezetünk, hanem a saját életünk, jövőnk [...]

Mire jó a szálerősített papír ragasztószalag?

A szálerősített papír ragasztószalag egy erős és sokoldalú termék, amely számos feladathoz és felhasználási területhez [...]

Page translation/Oldal fordítása