Popcorn, mint csomagolóanyag?

Popcorn, mint csomagolóanyag?

Gondoltátok volna, hogy évente a világban nagyságrendileg 8 millió tonna hungarocell készül, amit főként csomagolásra használnak? Évszázadokba is beletelhet mire ez a polisztirol anyag lebomlik. Ezalatt az idő alatt mikroműanyagok válnak le róla, amelyek szennyezik a környezetet, a vizeinket, nem utolsó sorban pedig az emberi szervezetre is káros hatással vannak.

Evégett kezdett el Alireza Kharazipour német professzor azon gondolkodni, milyen környezetbarát megoldással lehetne kiváltani a környezetre rendkívül káros polisztirol anyagot. A moziban vette észre, hogy a popcorn szerkezete mennyire hasonlít a polisztirolhoz – és mint a későbbiekben kiderült, előnyösebb tulajdonságokkal is rendelkezik, például a gyúlékonyság szempontjából*.

*(Míg a polisztirol panelek láng hatására megolvadnak és mérgező gázokat bocsátanak a légkörbe, a pattogatott kukoricából készült panelek alig gyulladnak meg.)

Mára már kifejlesztették a csapatával a pattogatott kukorica granulátumból készült, háromdimenziós formához illeszkedő csomagolóanyagot, amely a jövőben akár ki is válthatja majd a hungarocellt.

Kíváncsi vagy, hogyan készül?

A kukoricatörmeléket gőznyomásos eljárással pattogatott kukoricává expandálják. Az expandálás során a térfogata 15-20%-kal nő meg. Ezután egymáshoz préselik őket, hogy lapokat, paneleket képezzenek. A kötőanyag, amivel összefogják őket, komposztálható növényi fehérje, így ez is teljesen környezetbarát.

Központi kérdés volt az, hogyan lehetne megakadályozni, hogy nedvesség hatására elkezdjen lebomlani, azonban erre is találtak megoldást. Úgynevezett bevonási eljárást alkalmaznak a felületen – például tejsavval -, így a kukorica víztaszító marad.

További előnye még, hogy a kukoricaipar ehetetlen melléktermékeiből is előállítható, így nem arról van szó, hogy a környezetbarát csomagolóanyag árán el kellene venni a hasznos élelmiszer-alapanyagot az emberektől vagy az állatoktól, hanem olyan anyagot is fel lehet használni hozzá, amelyre egyébként nem lenne szükségünk fogyasztásban.

Többször fel lehet használni, mielőtt az élettartamának végéhez érne, és teljes mértékben lebomló, akár az otthonunkban is komposztálható.


Tudtad, hogy vannak olyan megoldások is a csomagolásban, ahol térkitöltőként használják a popcorn-t?

Ez sem rossz ötlet, de mi inkább a nálunk is elérhető biológiailag lebomló térkitöltő habot javasolnánk erre a célra. Környezetbarát, komposztálható, fizikai paramétereiben megfelel a térkitöltőkkel szemben támasztott követelményeknek.

Forrás: ProcuRising, Packaging Insights

További bejegyzéseink

Hullámkarton a kertben? Mutatjuk, hogyan használd.

A hullámkarton a csomagolás mellett a kertben is számos feladatra felhasználható, ezáltal könnyen hozzáférhető és [...]

Ti kérdeztétek: Áttetsző öntapadóra tudtok egyedi grafikát nyomtatni? Doboz egyedi méretben készíthető?

Ezúttal két olyan kérdés megválaszolásával készültünk, amelyekkel kapcsolatban a legtöbb megkeresés érkezett hozzánk az elmúlt [...]

Bajai rendezvények | 2024

Az idei év is tele lesz különleges eseményekkel, programokkal és fesztiválokkal, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik [...]

Csomagautomata körkép – Melyikkel, miben, mennyiért?

A csomagautomaták fénykorukat élik, sokan előszeretettel használják csomagfeladáshoz, illetve választják ezt az opciót átvételhez a [...]

Kérdésed van az EPR díjjal kapcsolatban? Segítünk!

2023. júliusában váltotta fel a környezetvédelmi termékdíjat az EPR díj, amely minden olyan egyéni vállalkozót, [...]

Jelölés a szállítói csomagoláson? Ezt jelenti!

A szállítói kartondobozokon gyakran találkozhatunk különféle jelekkel, szimbólumokkal, melyeknek fontos jelentésük van a csomagolás, tárolás [...]

Készülj velünk csomagolás terén a Valentin napra!

Már csak néhány hét van hátra a szerelmesek ünnepéig, amit nektek, mint márka és/vagy webáruház [...]

Tippek bekuckózáshoz | film-, sorozat- és könyvajánló

Az év első hónapjaiban sokszor a legkényelmesebb otthon maradni, bebújni egy puha, meleg takaró alá, [...]

Page translation/Oldal fordítása