Újítások a környezetbarát csomagolások terén

Egyre több és egyre érdekesebb, lényegre törőbb megoldásokkal találkozhatunk, amelyekkel a fenntartható, környezetbarát csomagolás elérése a cél. Ezúttal két új példát mutatunk be nektek, amelyből az egyik a sörösüvegeket válthatná ki, a másik pedig az élelmiszerek csomagolását reformálhatná meg nagy mértékben, bár utóbbi még inkább csak elméleti szinten “mozog”.

FAROSTBÓL készül a jövő SÖRÖSPALACKJA

A dán Carlsberg sörmárka mutatta be nemrég bioalapú és újrafelhasználható palackját, amely palack belsejének az alapanyaga, a PEF (polietilén-furanoát), míg a külső réteg cellulózból készül. Az idei nyáron 8 EU országban tesztelhették már a használatát akár a kereskedelmi láncok, akár a fogyasztók.

A Fiber Bottle projektnél a legnagyobb kihívást a sörhöz való érintkezési felület, és az jelentette, hogy olyan bioalapú palackot gyártsanak, amelyet a meglévő gyártósoron újra fel tudnak használni.

A környezetbarát csomagoláshoz fenntarthatóbb főzet is dukál, így az ebben palackozott sör olyan árpamalátából készült, amelyet bio és regeneratív mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazásával termesztettek.

EHETŐ lehet majd a CSOMAGOLÁS?

Csehországban is betiltásra került idén az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok használata. Cseh tudósok ezt a problémát a gyorsan lebomló alternatívák helyett ehető csomagolással oldanák meg. Mindez valljuk be viszonylag nagy feladatnak mutatkozik, ismerve az ehhez a kritériumhoz tartozó kémiai folyamatokat, az elosztási láncokat, az ételek sokféleségét, és így tovább…

Az ehető csomagolóanyag kifejlesztésénél a hagyományos élelmiszer-alkotóelemekre támaszkodnának, mint a fehérjék, a lipidek, a zsírok és az olajok. Nagy kihívás azonban olyan csomagolást előállítani, ami amellett, hogy ehető, egyszerre megakadályozza a beltartalom kijutását, véd a külső hatásoktól, és emellett még például elég rugalmas is legyen ahhoz, hogy igazodni tudjon az élelmiszer alakjához.

… és ezekkel nincs vége a kritériumoknak. A csomagolásnak színtelennek, szagtalannak kell lennie, és nem befolyásolhatja a becsomagolt élelmiszer ízét, színét, valamint állagát.

Amennyiben sikerül kifejleszteni ezt a csomagolást, a kutatók célja, hogy először a kórházakban kerüljön bevezetésre, ahol a felépülést segítő vitaminokat adnának hozzá. Mindenesetre érdekes kísérleti helyszínt találtak ki a cseppet sem egyszerű feladat végrehajtásának első lépéseként…


Forrás: napi.hu, magyarmezogazdasag.hu, carlsberggroup.com

További bejegyzéseink

Ti kérdeztétek: színes nyomtatás, PostaPont, egyedi doboz 2 hét alatt?

Rég jelentkeztünk hasonló témájú bejegyzéssel, azonban rendszeresen felmerülnek újabb és újabb aktuális kérdések, így most [...]

Térkitöltés háztartásban IS könnyen lebomló anyaggal

Biológiailag lebomló térkitöltő habunk 500 literes kiszerelésben elérhető állandó készletünkről. Pár hónappal ezelőtt új formában [...]

Save the Date: őszi akciós dátumok

Az őszi időszak számos akciós dátumot, marketing kommunikációs lehetőséget tartogat, amelyeket érdemes észben tartanotok és [...]

2023. évi ünnepi szezon újdonságai

Ismét elérkeztünk az év legpörgősebb részéhez, ami a novemberi akciók és a karácsony közeledte végett [...]

Mennyi idő alatt bomlanak le a csomagolóanyagok?

A különböző csomagolóanyagok lebomlási ideje jelentősen eltérhet egymástól, és függ a környezeti körülményektől, például a [...]

Könyvajánló: Zero waste

Egy olyan témában ajánlunk most nektek könyveket, ami nemcsak környezetünk, hanem a saját életünk, jövőnk [...]

Mire jó a szálerősített papír ragasztószalag?

A szálerősített papír ragasztószalag egy erős és sokoldalú termék, amely számos feladathoz és felhasználási területhez [...]

Page translation/Oldal fordítása