Így védd a környezetedet a munkahelyeden

munkahely, prezi, környezetvédelem

Az apró változtatás is sokat számít a környezetnek

Az életünk, napjaink nagy részét a munkahelyünkön töltjük, ezért ott is érdemes odafigyelni arra, hogy minél kevésbé szennyezzük a környezetünket. Néhány apró változtatás is sokat számíthat – az alábbiakban olvashattok egy-két tippet egy csokorba gyűjtve.

1) Ha megtehetitek reggel, ahelyett, hogy autóba ülnétek, pattanjatok fel a biciklire vagy válasszátok a gyaloglást, hosszabb távolság esetén a tömegközlekedést. Egy kis mozgás jót tesz az egészségeteknek, felfrissültök mire beértek a munkahelyre, és a környezetet sem szennyezitek káros anyagokkal – mindenki jól jár.

2) A reggeli kávé ugyanolyan finom, ha papír- vagy műanyagpohár helyett saját termoszodba kéred a sarki kávézóban. Mára már hatalmas a választék belőlük, számos vicces, jópofa, napindító mintával készített közül szemezgethetünk.

3) A szelektív hulladékgyűjtés a munkahelyen is könnyen kivitelezhető, csupán némi odafigyelést igényel. A papír, a műanyag, vagy az üveg hulladék egyaránt feldolgozható, és ezután új termékek készülhetnek belőlük.

4) Ha nem vesztek elő minden alkalommal új poharat vagy tányért, nem szükséges annyit mosogatni, és így a vízhasználatot is vissza tudjátok szorítani.

5) Ültessetek az udvarra növényeket, gondozzátok és élvezzétek a friss, megtisztított levegőt!

6) Az újrahasznosított alapanyagokból készülő berendezési tárgyak amellett, hogy környezettudatosak, igazán különlegessé és egyedivé is varázsolhatják a helyiségeket. Nálunk például az iroda előtti váróban, stílszerűen hullámkartonból összeállított asztal és székek állnak.

munkahely, prezi, környezetvédelem
munkahely, prezi, környezetvédelem
munkahely, prezi, környezetvédelem

Kíváncsiak vagytok, hogyan csinálják a profik? Nézzétek meg a budapesti Prezi irodát, amire tökéletesen illik a “zöld munkahely” jelző. Az egész Prezi-csapat felfogása, a munkához és a környezetvédelemhez való hozzáállása egészen egyedülálló. A Prezinél nem kérdés, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtik-e vagy nem, és erre meg is adnak minden lehetőséget, biztosítják a hátteret hozzá. A mozogni vágyóknak céges kerékpárok és rollerek állnak rendelkezésükre, a legtöbben pedig két keréken közlekednek a munkába. Ezen kívül egy saját kis bisztrót is üzemeltetnek, ahol kistermelőktől vásárolt egészséges élelmiszerek közül lehet válogatni, és még komposztálnak is… Bízunk benne, hogy idővel ez a fajta cégkultúra fog elterjedni az egész országban itthon is.

Vannak még ötleteitek? Ismertek olyan jó példát, amit érdemes nekünk is megismerni? Várjuk a hozzászólásokat.

Képek forrása: Az Év Irodája, We Love Budapest

Page translation/Oldal fordítása