Milyen információkat kötelező feltüntetnem a játékok csomagolásán?

játék, játékok, csomagolás, millerpack csomagolóanyag blog, kötelező tartalom, csomagolóanyag webáruház

Kötelező információk a játékok csomagolásain

Legújabb cikksorozatunk a csomagoláson kötelezően feltüntetendő tartalmakról szól. Első bejegyzésünkben a manapság nagy népszerűségnek örvendő kozmetikai termékekről írtunk, most pedig, ha velünk tartotok, megtudhatjátok milyen információkat kell szerepeltetni a játékok csomagolásán.

1.) Akár gyártó, akár forgalmazó vagy, mindenképp fel kell tüntetned a nevedet és a címedet, ahol érdeklődés vagy panasz esetén fel lehet venni a kapcsolatot a vállalkozásoddal. Amennyiben külföldről importálod a terméket hazánkba, a saját elérhetőségeid mellett a külföldi gyártó adatait és szerepeltetned kell a csomagoláson.

2.) Ahhoz, hogy egy játék forgalomba kerülhessen, műszaki dokumentációt kell készíteni hozzá, valamint el kell végezni a megfelelőség értékelési eljárást. Ha a játék megfelel a követelményeknek, a gyártó elkészíti az EK-megfelelőségi nyilatkozatot (a gyártó írásbeli nyilatkozata arról, hogy a játék megfelel a jogszabályban előírt biztonsági előírásoknak), majd a terméken jól látható helyen el kell helyezni a CE-jelölést (Conformité Européenne: az Európai Gazdasági Térségben bizonyos értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése).

3.) A játékhoz mindenképp mellékelni kell magyar nyelvű használati utasítást, illetve biztonsági tájékoztatót. Ez a szabály külföldről behozott termékek esetén egyaránt érvényes.

4.) Nem elhagyható továbbá a vonalkód, és egy, az azonosítást lehetővé tevő típus-, tétel-, sorozat- vagy modellszám.

5.) A vásárlók döntését könnyíti meg a csomagoláson szereplő két fontos információ, hogy milyen korcsoportnak ajánlod a játékot, illetve hogy legalább és legfeljebb hányan tudnak vele játszani. Társasjátékok esetében érdemes a játékidőt is feltüntetni, de ez nem kötelező adat.

6.) Utolsóként pedig talán a legfontosabb: a játékkal kapcsolatos figyelmeztetések. Előttük szerepelnie szükséges a “Figyelmeztetés(ek)” szónak, majd ezután kell felsorolni a játék során felmerülhető veszélyeket, és ezek elkerülésének módját.

Csomagolás nélküli értékesítés esetén a kötelező tartalmakat magán a terméken, vagy egy címkén, esetleg egy, a játékhoz rögzített kis füzetben lehet elhelyezni, de feltüntetésüket semmiképp sem szabad elhanyagolni.

Forrás: Jogtár, Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége

Page translation/Oldal fordítása