Több lesz a műanyag, mint a hal

vízszennyezés, környezetszennyezés, szelektív hulladékgyűjtés, műanyag, környezetvédelem, ocean cleanup

Gondolkodtál már azon, hová kerül a hulladék? Egy komoly hányada az óceánokban végzi, ahol a tengeráramlatok összegyűjtik őket és a már meglévő öt szemétszigeten rakódnak le.

2050-re a műanyag több lesz az óceánokban, mint a hal. 2014-ben a műanyag tömege egyötöde volt a halakénak, 2025-ben egyharmada lesz, és ha nem következik be változás, 2050-re már nagyobb súllyal lesz jelen a vízben, mint a vízi élőlények.

Egy fiatal holland férfi állt elő a megoldással, és elindította az Ocean Cleanup nevű projektet, ami egy 2000 méter hosszú szemétgyűjtő lebegő-gáton alapszik. Ez az óceántisztító szerkezet az áramlatok segítségével hatalmas tölcsérként kényszeríti a hulladékot a kihelyezett feldolgozó platformok irányába, melyek különválasztják a műanyagot a planktonoktól, majd leszűrik és újrahasznosításra tárolják.

Az első Ocean Cleanup prototípus 2016-ban kezdte meg a tisztítást, először a legszennyezettebb területeken.

Ám a projekt nem működhet, ha a vízszennyezés nem szorul vissza. Évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, többek között Magyarország területéről is. A tisztítás pedig lassú folyamat lesz, csak a Csendes-óceán feléhez legalább 10 évre lesz szükség.

Jelenleg kutatás folyik arról, hogy a műanyag hulladék alternatív energiaforrás is lehet.

Te már szelektíven gyűjtöd a hulladékot?

Forrás: MNO, Impress Magazin

 

Page translation/Oldal fordítása