Műanyag, ami lebomlik a tengervízben…?

műanyag, környezetvédelem

A kutatók szerint akár pár nap alatt eltűnhet

Kínai kutatók csoportja nemrégiben olyan műanyagot fejlesztett ki, amely talán gyökeresen megváltoztathatja a vizeink műanyagszennyezettségét.

Ez az új anyag ugyanis lebomlik a sós tengervízben. Szén-dioxiddá és vízzé alakul a természetben előforduló molekuláknak köszönhetően, és utána nem károsítja a környezetet. Akár már néhány nap – legkésőbb néhány száz nap alatt bomlik le.

Az eddig előállított általános műanyagok lebomlásához több évszázad szükséges. Az óceánokba vagy tengerekbe kerülve, a különböző természeti hatások ezeket a műanyagokat 5 mm-nél kisebb részecskékké, másnéven mikroműanyagokká alakítják, amelyek rendkívül veszélyesek az élővilág számára. Rengeteg állat pusztult már el miatta, nem beszélve arról, hogy a tengeri élőlényekkel együtt akár a tányérunkra is kerülhet. Emlékeztek még az egyik legelső bejegyzésünkre, ami éppen erről szólt?

Napjainkban szerencsére egyre fontosabb téma a környezetvédelem, sokan igyekeznek megoldást találni a problémára. Ezt bizonyítja a műanyagzacskók ellen való tiltakozás, a kutatások különböző alternatívákra, illetve műanyaglebontó enzimekre

Néhány kínai vállalat már megkapta az engedélyt a kifejlesztett anyag használatára – bízunk benne, hogy hamarosan a világ többi részére, köztük hazánkba is eljut ez a fejlesztés. Mi is szívesebben forgalmaznánk olyan műanyag csomagolóanyagot – legyen szó térkitöltő anyagról, sztreccsfóliáról vagy tasakról -, ami gond nélkül, gyorsan lebomlik a természetben.

A legfontosabb azonban, hogy használjunk minél kevesebb műanyagot, gyűjtsük szelektíven és válasszunk környezetbarát alternatívákat!

Korábbi bejegyzéseink a témában

Page translation/Oldal fordítása